Három kabuli rendőrt öltek meg a tálibok

Vágólapra másolva!
Egy rajtaütésben három rendőrt öltek meg a szélsőségesek Afganisztán fővárosában. Az ország déli részén pedig egy rendőrségi konvojra támadtak rá. A támadások célja a vasárnapi afgán választások megzavarása lehet.
Vágólapra másolva!

Három rendőrt öltek meg feltételezett tálib szélsőségesek egy péntek esti rajtaütésben Kabulban, két nappal a választások előtt. A támadásban az egyik fővárosi körzet parancsnoka és két munkatársa vesztette életét - közölte az afgán belügyminisztérium. A fanatikus tálib rezsim 2001 végi megbuktatása óta első ízben öltek meg felkelők magas rangú rendőrtisztet a fővárosban.

Afganisztán déli részén szintén felkelők támadtak rá egy rendőrségi konvojra a Kabult Kandahárral összekötő főúton, de - legalábbis hivatalos közlés szerint - ők jártak rosszabbul, mert a rendőrök hét fegyverest lelőttek, míg maguk nem szenvedtek veszteséget. A lázadók rakétával eltaláltak egy rendőrségi autót, amely kiégett, de a benne lévőknek sikerült időben kimenekülni. A hét halott felkelő testén sorozatlövő fegyvereket és kézigránátokat találtak.

A támadások célja a vasárnapi választások megzavarása - jelentette ki egy helyi közigazgatási vezető. Az afganisztáni amerikai erők parancsnoka rekord részvételre számít a szavazáson. Szerinte várhatók erőszakcselekmények, de azok nem lesznek elég jelentősek ahhoz, hogy érdemben megzavarják a választásokat.