Alelnök lett a dél-szudáni lázadóvezér

Vágólapra másolva!
John Garang, a dél-szudáni lázadók vezetője pénteken az ország fővárosába érkezett, hogy a januárban megkötött békeszerződésnek megfelelően átvegye az alelnöki posztot a kartúmi kormányban, amely ellen 22 évig harcolt.
Vágólapra másolva!

Omar el-Besír államfő szívélyesen köszöntötte az eddigi ellenséget, mostantól közvetlen munkatársát, helyettesét. Hatalmas, mintegy milliós éljenző tömeg fogadta Garangot az "ellenséges fővárosban", többnyire Dél-Szudánból oda vetődött menekültek.

A nagy területű afrikai ország déli részén élő, fekete bőrű, keresztény és animista közösségek azért lázadtak fel 1983-ban, mert az arab többség érdekeit védő központi kormány rá akarta erőltetni erre a térségre is a muzulmán törvénykezést, a saríát. Már-már elcsitulni látszott a harc, kompromisszum kezdett kirajzolódni, amikor kiderült, hogy gazdag olajlelőhelyek rejlenek Szudán déli részén a föld mélyében. A felfedezett kincsen való megosztozás nehézségei évekig hátráltatták a megegyezést. Legalább kétmillió ember vesztette életét a bő két évtizedes konfliktusban, és négymilliót űztek el otthonából a háborúskodó felek.

Norvég közvetítéssel mégis sikerült tető alá hozni egy békeszerződést. Mindkét fél számára ösztönző volt, hogy Hilda Johnson norvég fejlesztési miniszter nemzetközi segélyek megszerzésével kecsegtette őket megegyezésük esetére. Egy nemzetközi adományozói konferencia fel is ajánlott ez év elején 4,5 milliárd dollárt a koldusszegény afrikai ország polgárháborús kárainak felszámolására. Végül úgy egyeztek meg, hogy a keresztény és animista Dél nagyfokú önállóságot élvez a szudáni államon belül, és megtarthatja magának a területén kitermelt olaj felét.

A békeszerződés nem simított el minden polgárháborús viszályt a sokféle etnikai és vallási ellentéttől s főként nincstelenségtől gyötört országban. Továbbra is parázslik a dárfúri viszály, és a kormány kelet-szudáni szakadárok elleni harca sem ért még véget. A dárfúri válság jelenleg az egész fekete kontinens egyik legsúlyosabb humanitárius válsága is. Milliók kényszerültek elmenekülni otthonukból a kegyetlen harcok elől, amelyek a központi kormány által támogatott arab fegyveres milíciák és a helyi fekete bőrű lakosság földjeit a nomád arabokkal szemben védő szakadár szervezet között dúlnak. Ezrek haltak éhen, pusztultak el gyógyítható betegségekben az orvosi ellátás és a gyógyszerek hiánya miatt.

Garang, a megbékélt dél-szudáni lázadóvezér most felajánlotta, hogy közvetít a nyugat-szudáni Dárfúr térség válságának elsimításában.