Szélsőségesek fegyvereit gyűjti be a Palesztin Hatóság

Vágólapra másolva!
A Palesztin Hatóság több mint száz szélsőségestől gyűjtötte be az illegális fegyvereket Túl-Karm és Jerikó városában - közölte pénteken a hatóság egyik magas rangú illetékese.
Vágólapra másolva!

A Palesztin Hatóság képviselője nyilatkozatában ily módon megerősítette az ezzel kapcsolatos sajtójelentéseket. Izrael korábban az illegális fegyverek begyűjtését említette a további városokból történő kivonulás előfeltételeként.

Túl-Karm polgármestere mindazonáltal cáfolta, hogy városában elkobozták volna az illegális fegyvereket. "A problémát még nem sikerült megoldani" - hangoztatta a polgármester. Ehhez hasonlóan nyilatkozott az izraeli hadsereg egyik szóvivője is, hangoztatva: a Palesztin Hatóság még semmilyen tájékoztatást nem közölt azzal kapcsolatban, hogy Túl-Karm, illetve Jerikó városában valóban végrehajtották volna a fegyverbegyűjtést.

A megszállt területeken fekvő Túl-Karm, illetve Jerikó biztonsági ellenőrzésének átadásakor Izrael egy listát terjesztett a Palesztin Hatóság elé, amely 110 palesztin szélsőséges nevét tartalmazta. A listán azoknak a neve szerepelt, akiknek a lefegyverzését Izrael követelte.

Izrael és a palesztin vezetés februárban az egyiptomi Sarm-es-Sejkben megállapodott a tűzszünetről, továbbá arról, hogy átadja a biztonsági ellenőrzést a palesztin hatóságoknak a Jordán-folyó nyugati partján. Eddig azonban csak a Túl-Karm és Jerikó fölötti biztonsági ellenőrzés került palesztin kézbe. Izrael a további lépéseket leállította, hangoztatva, hogy a Palesztin Hatóság nem lép fel megfelelő eréllyel a szélsőségesekkel szemben.