A NATO közeledést vár Pristinától és Belgrádtól

Vágólapra másolva!
Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár felszólította pénteken Pristinában a szerbiai és a koszovói vezetést, hogy ne csak technikai, hanem politikai kérdésekről is kezdjenek párbeszédet; arra figyelmeztetett, hogy a lassú demokratizálódás miatt halasztást szenvedhet a tartomány végleges státusának megállapítása.
Vágólapra másolva!

Scheffer a NATO Észak-atlanti Tanácsa élén járt Pristinában, tárgyalt a tartományi elöljárókkal, a nemzetközi misszió vezetőivel, valamint ellátogatott az etnikailag kettéosztott Kosovska Mitrovicára. Az egynapos látogatás befejeztével a NATO-főtitkár úgy foglalt állást, hogy Belgrádnak és Pristinának nem elég csak technikai dolgokról párbeszédet folytatni, politikai kérdésekről is tárgyalni kell. Scheffer nyilatkozatával tulajdonképpen a pristinai albán vezetőknek üzent, akik semmiképpen sem hajlandóak politikai kérdésekről tárgyalni belgrádi illetékesekkel, arról pedig hallani sem akarnak, hogy Koszovó majdani jogállásáról váltsanak velük szót közvetlenül. A szakértői szintű tanácskozások a köztársasági és a tartományi kormány között már elkezdődtek három témakörben: az eltűntek sorsáról, a menekültügyről és az energiaipari kérdésekről.

A belgrádi média szerint a NATO-főtitkár arra is figyelmeztetett, hogy halasztást szenvedhet a tartomány jogállásáról folytatandó párbeszéd kezdete, amennyiben nem lesz előrehaladás az ENSZ rendezési tervének (demokratikus normáinak) megvalósításában. Belgrádnak üzenve azt is leszögezte, hogy rendkívül fontos a kisebbségek részvétele a folyamatban.

A nemzetközi közösség jelenlegi álláspontja szerint nem lehet tárgyalni Koszovó jövőbeni jogállásáról, amennyiben nem teljesülnek a normarendszer legfőbb követelései. Ugyanakkor lassan általánossá válik az az elvárás, hogy mindentől függetlenül szeptemberben-októberben megkezdődnek a tárgyalások a tartomány státusáról. A normarendszer egyik alapvető követelménye a kisebbségek bevonása a döntéshozó szervek működésébe, ugyanakkor Belgrád szerdán meghiúsította eme követelmény teljesülését, miután döntött arról, hogy a koszovói szerbek nem vehetnek részt a tartományi intézmények működtetésében.

Jaap de Hoop Scheffer szerint Koszovóban stabil a helyzet, látható a haladás, de még sok mindent kell tenni. Arra figyelmeztetett, hogy a NATO vezette békefenntartó haderő, a KFOR nem fog eltűrni semmilyen erőszakot a tartományban, és a katonai szövetség nem kívánja csökkenteni jelenlétét Koszovóban.