Vágólapra másolva!
Harmincnyolc boszniai muzulmán, köztük nyolc gyermek földi maradványait hantolták ki egy kelet-boszniai tömegsírból, az áldozatokat valószínűleg szerb erők mészárolták le az 1992 és 1995 közötti boszniai háború elején - közölték csütörtökön hivatalos források.
Vágólapra másolva!

"Azonosítottuk a 38 személy, köztük öt nő és nyolc gyermek földi maradványait" - jelentette be Amor Masovic, az eltűnt személyek felkutatásával foglalkozó muzulmán bizottság vezetője. A holttesteket, köztük egy három hónapos csecsemő tetemét, a volt jugoszláv hadsereg (JNA) emblémájával ellátott zsákokba csomagolták - tette hozzá. A volt jugoszláv hadsereg a boszniai szerb erőket támogatta a harcok idején.

Az exhumálási munkálatok hétfőn kezdődtek meg, és még folytatódnak a Szarajevótól 80 kilométerre északnyugatra fekvő Bratunac közelében. Szakértők véleménye szerint az áldozatok a szomszédos, muzulmánok lakta Suha településről valók, akiket még 1992 közepe táján végeztek ki a szerb erők.

Mintegy 18 ezer kivégzett áldozat - túlnyomó többségében muzulmán - földi maradványait hantoltak ki az utóbbi tíz évben körülbelül 360 tömegsírból szerte Boszniában.