Kevesebbet kell katonáskodniuk az izraelieknek

Vágólapra másolva!
Hatodára csökkentik az izraeli sorkatonák szolgálati idejét. Ezt szerdán közölte Saul Mofaz védelmi miniszter egy interjúban. Az intézkedés egy év múlva, Izrael állam megalakulásának 58. évfordulóján lép életbe.
Vágólapra másolva!

A kötelező sorkatonai szolgálat idejének radikális csökkentését jelentette be Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter. Mofaz a Jediót Ahronót című izraeli napilap szerdai számában megjelent interjúban közölte, hogy a jelenleg három éves, minden izraeli állampolgárnak kötelező katonai szolgálatot 2006-tól 5-7 hónapra csökkentik. Az intézkedés pontosan egy év múlva, Izrael állam megalakulásának 58. évfordulóján lép életbe. Izraelben csütörtökön ünneplik a zsidó állam 57. évfordulóját.

Az izraeli kormány márciusban egyhangúlag elfogadta az izraeli hadsereg tartalékosaira vonatkozó mozgósítási rendszernek reformtervezetét. Ez a tartalékos állomány és a tartalékos időszak jelentős csökkentését irányozza elő. Az izraeli közszolgálati rádió úgy tudja, hogy a jövőben a tartalékosokat csak sürgős esetben, illetve hadgyakorlatokra hívják be. Nem kötelezik őket továbbá arra, hogy rendszeresen szolgálatot teljesítsenek palesztin területeken, őrizzék a zsidó településeket vagy részt vegyenek határvédelmi őrjáratokban. A közkatonákat évente 14 napra hívhatják be, a tiszteket pedig 23 napos időszakokra, egészen 40 éves korukig. Jelenleg évente egy hónapot szolgálnak a tartalékosok, sürgős esetben pedig akár ennél is többet.

A törvénytervezetet május végén terjeszti az izraeli védelmi minisztérium a knesszet elé. Az izraeli hadsereg jelenlegi létszáma a Tel-Avivi stratégiai intézet adatai szerint 631 500 fő, közülük 445 ezer tartalékos.