Nem kér az amnesztiából Omár molla

Vágólapra másolva!
Visszautasította az afgán kormány amnesztiaajánlatát Omár molla. A tálibok vezére szóvivője útján tudatta, hogy nincs szüksége a biztonsági garanciára, inkább tovább harcol az afgán kormány és az amerikaiak ellen.
Vágólapra másolva!
A tálib vezér egy régi tévéfelvételen

Elutasította az afgán kormányzat által felkínált amnesztiát kedden Mohammed Omár molla, a hatalomból 2001 végén elűzött tálibok vezetője. Harcosait az amerikai erők és az afgán kormánycsapatok elleni küzdelem folytatására utasította.

A kormány úgynevezett megbékélési bizottságának elnöke hétfőn jelentette be Kabulban, hogy a bukott afganisztáni tálib rezsim két legkeresettebb vezetőjére, Omár mollára és Gulbuddin Hekmatjar volt miniszterelnökre is kiterjedne a tervezett amnesztia.

"Nincs szükségünk semmiféle biztonsági garanciára a kormánytól" - mondta Abdul Latif Hakimi tálib szóvivő telefonon egy ismeretlen helyről. "Nem bujkálunk. Omár molla, a vezérünk nem bujkál, hanem harcol."

Mohammed Omár az Egyesült Államok által leginkább keresett muzulmán szélsőségesek közé tartozik. Az amerikai erők azóta vadásznak rá és Oszama bin Ladenre, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjére, amióta 2001 végén - a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások nyomán - elűzték a tálibokat az afganisztáni hatalomból.