Újra jelentkezett Omár molla

Vágólapra másolva!
Újra hallatott magáról az afganisztáni tálibok fundamentalista vallási vezetője, Omár molla. A vallási vezető közleményében "hamis demokráciának" nevezte az Afganisztánban az amerikaiak vezetésével létre hozott új intézményrendszert. Omár molla néhány alkalommal tűnt fel a tálib rezsim bukása után. Szakértők szerint a molla Délkelet-Afganisztán hegyei közt rejtőzik.
Vágólapra másolva!
Ön hogyan tájékozódik ország-világ eseményeiről?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=007_03_1_12_2_1_05_04

Ismét hallatott magáról az Afganisztánban megbuktatott tálib rezsim fő ideológusa, Omár molla. Az iszlám fundamentalista vallási vezető kétoldalas közleményt juttatott el az Afgán Iszlám Hírügynökségnek, az iszlám Eid ul Fitr ünnepe alkalmából.

A közleményben a molla kifejtette, hogy a tálibok sokkal "egységesebbek, testvériesebbek, és elszántabbak, mint voltak". Ugyanakkor leírta, hogy a tálibok dzsihádja nem az anyagi javak megszerzésére irányult, akkor ugyanis "megegyezhettek volna az amerikaiakkal" - írja a BBC News.

Levelében Omár molla bírálta az amerikaiak által létre hozott új intézményrendszert, mondván, az csak látszatdemokrácia - tudósít az arab al-Dzsazíra hírtelevízió. Hamid Karzai köztársasági elnököt, és kormányát "báb-adminisztrációnak nevezte, amelyet azért hoztak létre, hogy megsemmisítse az afgánok hitét és bátorságát, elszántságát, és erkölcsileg tiszta társadalmát".

Omár molla a tálib rendszer 2001-es bukása után eltűnt. Sokak szerint Délkelet-Afganisztán hegyei között bujkál Oszama bin Laden terrorvezérrel együtt. A molla csak néhányszor tűnt fel az amerikai hadjárat óta: egy alkalommal Pakisztánban, Kvetta városában látták.