Saját pártja távolíthatja el Blairt a kormányfői posztról

Vágólapra másolva!
Egy éven belül távozásra akarja rászorítani Tony Blair brit kormányfőt saját, munkáspárti frakciójának mind több tagja, de lehet hogy Blair már akár a nyáron lemond - írta Labour-forrásokat idézve a The Sunday Times. A lap szerint a kormánypárti képviselőket a csütörtöki választáson elszenvedett munkáspárti mandátumveszteség indította arra, hogy a miniszterelnök mielőbbi távozását próbálják kieszközölni.
Vágólapra másolva!

A Labour és Tony Blair történelmet írt azzal, hogy a brit politikatörténetben első ízben egymás után háromszor sikerült választásokat nyernie, de - főleg az iraki háborút kísérő belpolitikai botránysorozat hatására - a párt alsóházi többsége az eddigi 161 főről 67-re olvadt. A The Sunday Times által megkérdezett száz munkáspárti képviselő közül "legalább harminc" azt akarja, hogy Tony Blair egy éven belül távozzon a Downing Street-i kormányfői hivatalból. Blair legfőbb belső hatalmi riválisának, Gordon Brown pénzügyminiszternek a támogatói köréből azt mondták a lapnak, hogy Blair már az idén, esetleg a hét legfejlettebb ipari hatalom és Oroszország (G8) júliusi skóciai csúcstalálkozóján, vagy a Munkáspárt ősszel esedékes éves kongresszusán bejelentheti lemondását.

A The Sunday Times szerint a Downing Street ugyanakkor arra hívta fel a képviselők figyelmét, hogy a Munkáspárt még soha nem nyert háromszor egymás után választást, és arra is, hogy Margaret Thatcher, aki 11 évig volt konzervatív kormányfő 1979-ben kisebb többséggel nyerte meg első választását, mint most Blair.

Már a választások előtt hónapokkal megkezdődött a találgatás arról, hogy Blair a valószínűsített újabb Labour-győzelem után mennyi idővel adja át a kormányrudat pénzügyminiszterének és legfőbb belső hatalmi riválisának, Gordon Brownnak. Blair e találgatásokhoz maga is jelentős mennyiségű muníciót szolgáltatott azzal, hogy néhány hónapja - a brit politikatörténetben példátlan módon - bejelentette: az egymás utáni harmadik választási csatába még ő vezeti a Munkáspártot, a negyedikbe azonban már nem. A kormányfő ennek ellenére azóta is kitart azon álláspontja mellett, hogy teljes harmadik mandátumát kitölti.