Észak-Korea állítólag nukleáris kísérletre készül

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok arra figyelmezteti szövetségeseit, hogy Észak-Korea földalatti nukleáris kísérletet hajthat végre júniusban - közölték szombaton Bécsben névtelenséget kérő diplomaták. Az információt az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozó diplomaták szerint részben műholdas felvételek alapján gyűjtötték össze. Éppen a titkosszolgálati jelentések kényessége miatt nem adták nevüket a nyilatkozathoz.
Vágólapra másolva!

A bécsi központú Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) amerikai képviselete nem volt hajlandó kommentálni a hírt. Egy, a szervezethez közel álló tisztviselő úgy nyilatkozott: nincs tudomása arról, hogy Washington tájékoztatta volna a NAÜ-t legújabb aggodalmairól. Az amerikai figyelmeztetés tükrözi azt az erősödő amerikai félelmet, hogy Észak-Korea lépéseket tesz atomfegyver kifejlesztésére, miután dél-koreai jelentések szerint Phenjan leállította a jongbjoni központ öt megawattos reaktorát. Ez arra utalhat, hogy össze akarják gyűjteni benne az atomfegyverhez használatos plutóniumot. Észak-Korea 2002 végén indította újra a jongbjoni reaktort, miután kilépett a NAÜ-ből és kiutasította a szervezet megfigyelőit.

Christopher Hill amerikai külügyi államtitkár-helyettes figyelmeztette Észak-Koreát: egy nukleáris kísérlet tovább bonyolítaná a Phenjan nukleáris programjáról folyó, jelenleg felfüggesztett hatoldalú tárgyalásokat. A két Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország részvételével folyó pekingi megbeszélések három forduló után holtpontra jutottak tavaly júniusban, a szeptemberre tervezett negyedik fordulót Észak-Korea távolmaradása miatt bizonytalan időre elhalasztották. Februárban Észak-Korea bejelentette, hogy már rendelkezik nukleáris fegyverrel és bojkottálni fogja a további tárgyalásokat. Az amerikai hírszerzés szerint Észak-Koreának néhány atombombája lehet, továbbá olyan, még nem tesztelt két-, és háromfokozatú rakétái, amelyek képesek elérni az Egyesült Államok területét.