Észak-Korea szerint csak hegyet robbantottak

Vágólapra másolva!
Egy vízi erőmű építésével volt kapcsolatos az a robbantás, amely múlt csütörtökön történt Észak-Koreában. Erről a Pak Nam Szun külügyminiszter számolt be. A hatalmas detonáció kráterét műholdon is jól ki lehet venni. Észak-Korea eddig hallgatott a robbanás okairól.
Vágólapra másolva!

Egy hegyet robbantottak fel szándékosan múlt csütörtökön Észak-Koreában - jelentette be Pak Nam Szun észak-koreai külügyminiszter. A hatalmas robbantásra, amely egy vízi erőmű építésével volt kapcsolatos, jó darabig semmilyen magyarázatot nem adott a világ utolsó sztálinista diktatúrája. Végül az országba látogató Bill Rammell, a brit külügyminisztérium környezetvédelemért felelős miniszterének felszólítására válaszoltak - jelentette a BBC News.

A hatalmas detonáció következményei műholdról is jól megfigyelhetők. A robbanás helyszínén hatalmas kráter jött létre, a térség fölött pedig 4 kilométer átmérőjű, gomba alakú felhő képződött. Emiatt felröppentek olyan hírek is, hogy talán nukleáris robbanás történt, ám ennek lehetőségét utóbb kizárták.

Észak-Koreát már régóta vádolják azzal, hogy atomfegyver fejlesztésén dolgozik, de eddigi értesülések szerint a világ utolsó sztálinista kormányának még nem sikerült nukleáris fegyverrel felszerelkeznie. Áprilisban súlyos robbanás történt egy észak-koreai pályaudvaron. Műtrágyát szállító vasúti kocsik robbantak fel, 154-en haltak meg.