Megtámadtak egy ellenzéki újságírót Üzbegisztánban

Vágólapra másolva!
Megtámadtak, és súlyosan megsebesítettek egy ellenzéki újságírót, emberi jogi aktivistát Üzbegisztánban, ahol komoly szociális feszültségek halmozódtak fel, és sokkot okozott a szomszédos kirgiz rezsim bukása.
Vágólapra másolva!

A 42 éves Ulugbek Hajdarovot szülővárosában, az ország középső vidékén fekvő Dzsizakban szombaton éjszaka verte meg egy ismeretlen személy, aki közben azt kiabálta: "Majd én megtanítalak írni". Az újságíró, akit már korábban megfenyegettek, egyértelműen bíráló tartalmú cikkeinek tudja be a támadást - mondta el a kórházból adott hétfői telefonos nyilatkozatában.

Hajdarov legutóbbi cikkeiben többször bírálta a hatalmukkal visszaélő helyi hatóságokat, amelyek rutinszerűen kizsákmányolják a parasztokat, elveszik a termésüket és jobb földjeiket. A parasztok az elmúlt hónapban tiltakozásba kezdtek Dzsizak kormányzója ellen, és eközben erőszakos incidensek is előfordultak: egy rendőrőrsöt és két rendőrautót felgyújtottak.

A rendőrség közölte, hogy kivizsgálják Hajdarov panaszát. Az üzbegisztáni kormányzatot az egyik leginkább elnyomó jellegűnek tartják a közép-ázsiai szovjet utódállamok között.