Meggyilkolták a lelőtt bolgár helikopter pilótáját

Vágólapra másolva!
A Bagdadtól északra csütörtökön lelőtt helikopter sebesült pilótáját gyilkolták meg hidegvérrel a támadást magára vállaló iraki felkelőcsoport, az Iraki Iszlám Hadsereg fegyveresei - erősítette meg a péntek esti órákban Szófiában a helikoptert birtokló társaság hivatalos képviselője az iszlám szélsőségesek által használt internetes oldalra feltett amatőr videofelvétel alapján.
Vágólapra másolva!

Egyértelmű megerősítést nyert, hogy a terroristák a két pilóta egyikét lőtték agyon - közölte az idézett képviselő. A közel háromperces felvételen jól lehetett látni a Mi-8-as bolgár helikopter lángokban álló roncsait, két elszenesedett holttestet, valamint egy nyilvánvalóan súlyosan megsebesült, kék repülős egyenruhát viselő ősz hajú férfit, akire a fegyveresek tüzet nyitottak, sőt a tetembe is többször belelőttek.

A felvételhez csatolt internetes közleményben az Iraki Iszlám Hadsereg azt állította, hogy a helikopter legénységének egy tagját elfogták és megölték, hogy megbosszulják "a fallúdzsai mecsetekben az egész világ szeme láttára hidegvérrel meggyilkolt muzulmánokat".

Tizenegy személy, köztük hat amerikai állampolgár utazott a Mi-8-as helikopteren. Az amerikai áldozatok a Blackwater nevű biztonsági cég alkalmazottai voltak. Rajtuk és a háromfős bolgár személyzeten kívül két Fidzsi-szigeteki testőr utazott az Irakban állomásozó nemzetközi erőket kiszolgáló bolgár helikopteren. A támadás következtében valamennyien életüket vesztették, a súlyosan sebesült, de életben maradt bolgár pilótát pedig a szélsőségesek lőtték agyon. A légi jármű Bagdadból Tikrítbe tartott, amikor rakétatámadás érte egy sivatagos terepszakasz fölött.

A bolgár védelmi miniszter nyilatkozatban ítélte el a terrortámadást. Hozzátette ugyanakkor, hogy az nem érinti az ország koalíciós katonai szerepvállalását Irakban.