Ausztriában is levetetnék a fejkendőt

Vágólapra másolva!
Betiltaná a muzulmán tanítónők fejkendőviselését az osztrák iskolákban Liese Prokop osztrák belügyminiszter. A néppárti miniszter szerint a fejkendőviselet nem illik össze az osztrák társadalom értékrendszerével.
Vágólapra másolva!

A néhány hónapja hivatalban levő néppárti miniszter - aki egykoron ötpróbázóként szerzett magának hírnevet - a Falter című bécsi hetilap szerdán megjelenő számában fejtette ki nézeteit. Az osztrák fővárosban már kedden ismertetett interjúban a belügyminiszter asszony kijelentette, hogy a fejkendőviselet nem illik össze az osztrák társadalom értékrendszerével. Nem tudja ugyan, hogy jogilag lehetséges lenne-e a tiltás, de tartalmilag egyetértene egy ilyen döntéssel, mert a fejkendőviselet engedélyezése szerinte már túlzott toleranciát jelent.

Háromszáznegyvenezren lehetnek

A 8,14 milliós Ausztriában mintegy 340 ezerre teszik a muzulmánok számát. A 2001. évi népszámlálás szerint a mintegy másfél milliós lélekszámú Bécsben már 7,8 százalékos volt az arányuk. Ausztriában 1981 óta gyűjtenek adatokat a vallási hovatartozásról is, akkor az osztrák fővárosban még csak 28 ezren vallották magukat muzulmánnak, számuk azonban - mindenekelőtt a külföldiek betelepülése nyomán - azóta már jóval meghaladja a 120 ezret.

A miniszter hangsúlyozta, hogy "nekünk olyan torzszülemények ellen is harcolnunk kell, mint például az iszlám közösségekben a kényszerházasságok vagy az úgynevezett becsületbeli gyilkosságok". Kifejtette, hogy az iszlám radikalizmus veszélyt jelent, s az iszlám társadalmakban a nőknek nincsenek jogaik, otthon még verik is őket. "Ezért meg kell mutatnunk a muzulmán nőknek, hogy nálunk mindez másképp van" - szögezte le.

Wolfgang Schüssel kancellár kedden csak annyit jelentett ki minisztere állásfoglalásával kapcsolatban, hogy a kérdés az oktatási miniszter illetékességi körébe tartozik, s ha probléma támadt ezen a téren, akkor arra osztrák megoldást kell találni. Az oktatási minisztérium Bécsben közzétett állásfoglalásában leszögezte, hogy Ausztriában nincs fejkendő-viseleti tilalom az iskolákban, és nincs is probléma ezen a téren.