Kicsapják a fejkendős lányokat Franciaországban

Vágólapra másolva!
Eljárások indulnak Franciaországban azon diákok ellen, akik dacolnak azzal a törvénnyel, amely tiltja az iskolákban a vallási jelképek viseletét. A kicsapott diákok többsége muzulmán lány, aki a tanteremben sem hajlandó fejkendőjét levenni.
Vágólapra másolva!

Megindultak az eljárások Franciaországban azok ellen, akik dacolnak a nemrégiben életbe lépett törvénnyel, amely tiltja az állami iskolákban a feltűnő vallási jelképek viseletét - közölte szerdán a francia oktatási minisztérium.

Ennek keretében kedden egy 12 és egy 13 éves muzulmán diáklányt csaptak ki egy mulhouse-i iskolából, mivel nem voltak hajlandóak levenni az osztályteremben a fejkendőjüket. Szerdán pedig két tizenhét éves diáklány áll ugyanilyen okból strasbourgi iskolája fegyelmi bizottsága elé. Összesen 72 diáknak kell szembenéznie a közeljövőben a fegyelmi bizottsággal feltűnő vallási jelkép vagy öltözék iskolai viselése miatt.

Többségük muzulmán diáklány, akik a fejkendő osztálytermi viselése miatt vétkesek. Van azonban a felelősségre vonandók között néhány szikh fiú is, aki a vallásuk által előírt színes turbánt nem hajlandó letenni a tanórák alatt.

Az új törvénnyel dacoló tanulók, diákok száma eredetileg jóval magasabb volt, a tanév szeptemberi kezdetekor hatszáz körül járt, de az iskolai vezetőknek az esetek többségében sikerült rábeszélniük őket a törvény tiszteletben tartására.

A francia parlament márciusban fogadta el a szóban forgó törvényt, de csak szeptemberben lépett hatályba az új jogszabály, amely mindenféle feltűnő vallási jelkép és öltözet iskolai viselését tiltja, köztük a zsidó fejfedőét és a nagyobb méretű kereszteket is.