Nyilvánosan leckéztette meg Bush Putyint

Vágólapra másolva!
Az atomfegyverek és a rakétatechnológia terjedésének megakadályozásában egyetértett, a demokrácia kérdésben azonban már kevésbé pozsonyi csúcstalálkozóján az orosz és az amerikai elnök. Vlagyimir Putyin és George Bush viszonya elemzők szerint hűvösebbé vált.
Vágólapra másolva!

Véget kell vetni az atomfegyverek és a rakétatechnológiák terjedésének - ebben egyetértett George Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután befejezték megbeszéléseiket a pozsonyi várban. A tervezettnél hosszabb ideig - több mint két és fél órán át húzódó - tárgyaláson, mint bejelentették, általában a nemzetközi biztonság és az atomfegyverek elterjedésének megakadályozása volt a legfőbb téma. Külön is kiemelt téma volt a terrorizmus elleni harc, Irak, Afganisztán, Irán, Észak-Korea és a Közel-Kelet kérdéskörei.

A megbeszélések után George Bush közölte: teljes volt köztük az egyetértés abban a kérdésben, hogy Iránnak és Észak-Koreának nem szabad atomfegyverhez jutnia. Putyin megerősítette ezt, mint mondta : "közös a véleményünk Irán és Észak-Korea ügyében". Putyin szerint mind az amerikai, mind az orosz felet aggodalommal tölti el az az eshetőség, hogy atomfegyver rossz kezekbe kerülhet. Hatástalanítani kell a terroristák minden olyan törekvését, amely tömegpusztító fegyver megszerzésére irányul.

A demokrácia kérdésében azonban már eltértek a vélemények. Míg Bush elnök Putyin szemére vetette az orosz demokratikus fejlődésben észlelt "visszaesést", utóbbi azzal érvelt, hogy az orosz történelmi hagyományok miatt csak óvatosan kell bevezetni a demokratikus reformokat.

Bush, dicsérte a csúcstalálkozó "őszinte" jellegét, és közölte "nyílt" beszélgetést folytattak a demokrácia kérdéséről. "Bizonyos dolgok közösek a demokráciákban - a törvényesség, a kisebbségek védelme, a szabad sajtó és az életképes politikai ellenzék. Alkalmam volt - építő szellemben és barátságosan - megosztani aggályaimat (Putyin elnökkel) ezen egyetemes elvek oroszországi érvényesülését illetően" - mondta.

A tanácskozásoknak ez a része Putyin szerint érzékeny része volt a találkozónak, de igyekezett megnyugtatni mindenkit, kormánya elkötelezte magát a demokrácia mellett. "Minden visszatérés a totalitarianizmushoz lehetetlen lenne" - mondta, ugyanakkor megjegyezte, hogy Oroszországban a demokratikus reformok végrehajtásában, figyelembe kell venni az ország "bonyolult" történelmi múltját és a kommunizmus kiheverésének nehézségeit. Elismerte azonban, hogy Bush néhány észrevételét "figyelembe lehetne venni az én konkrét munkámban is".

A tanácskozást követően kiadott közleményből kiderül: a két fél megegyezett, hogy együttműködik a nukleáris biztonság kérdéseiben. Megállapodtak, hogy még az idén befejezik a kétoldalú tárgyalásokat a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) való orosz belépés kérdéséről. Emellett a két ország képviselő a vállról indítható légvédelmi rakéták értékesítésének szigorú ellenőrzéséről szóló megállapodást írtak alá a találkozó előtt. A felek kötelezték magukat, hogy tájékoztatják egymást az ilyen típusú rakéták harmadik országnak történő eladásáról. Eladási tilalmat ugyan nem tartalmaz a megállapodás, de a felek megegyeztek, hogy igyekeznek rábírni az ilyen fegyvereik vásárlóit: harcoljanak a rakéták széles körű elterjedése ellen.

A csúcstalálkozó után George Bush hazautazott, míg Putyin péntek estig Pozsonyban marad hivatalos látogatáson.