Felfüggesztett börtönt kapott egy német neonáci politikus

Vágólapra másolva!
Egy év börtönbüntetésre ítéltek csütörtökön egy helyi szélsőjobboldali vezetőt Németországban, de az ítélet végrehajtását az illető büntetlen előéletére hivatkozva próbaidőre felfüggesztették.
Vágólapra másolva!

A 26 éves Claus Cremert Bochumban állították bíróság elé uszítás vádjával. A vádirat szerint tavaly júniusban egy tüntetésen azzal vádolta meg a zsidókat, hogy úgymond helyeslik a kiskorúak megrontását. Cremer a Talmudra hivatkozott, ám az ítélet indoklásában az szerepel, hogy a vádlott nem pontosan idézett, s a kijelentéseket a szólásszabadságra való hivatkozás sem menti, mivel az emberi méltóság megsértésének esetéről van szó.

Cremer a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) észak-rajna-vesztfáliai szervezetének helyettes vezetője, s Bochumban másokkal együtt egy zsinagóga megépítése ellen tüntetett.

Az NPD szeptemberben 12 képviselővel bekerült a szászországi tartományi törvényhozásba. Képviselői januárban felháborodást keltettek azzal, hogy a drezdai parlamentben nem voltak hajlandók részt venni a nácizmus áldozatainak emlékére tartott rövid megemlékezésen.