Csekély többségben az iraki síiták szövetsége

Vágólapra másolva!
Csekély többségre tett szert az iraki síiták szövetsége az alkotmányozó nemzetgyűlésben - jelentette be a képviselői helyek elosztása után csütörtökön az országos választási bizottság.
Vágólapra másolva!

A választások végeredménye és a választási törvény alapján a parlament 275 képviselői helyéből a síita Egyesült Iraki Szövetség 140-et szerzett meg, a Kurdisztáni Szövetség 75-öt, az ideiglenes kormányt vezető Ijád Allávi Iraki Listája pedig 40-et, a többi 20 mandátum kilenc kisebb pártnak jutott.

A nemzetgyűlésben kétharmados többség kell a fontos döntések meghozatalához, így elsőként az államfő és két alelnöke megerősítéséhez. A síiták és a kurdok együtt rendelkeznek e többséggel, és szándékukban is áll összefogni. Az államfő és két helyettese nevezi ki a miniszterelnököt. A síita koalíció politikusai megállapodtak abban, hogy titkos szavazással döntik el - várhatóan a következő napokban -, ki legyen az közülük.

Elemzők szerint a kormányt vagy Ibrahím al-Dzsaafari jelenlegi alelnök, az Iszlám Dava párt vezetője vagy Ahmed Csalabi, az Iraki Nemzeti Kongresszus párt vezetője fogja megalakítani.

Az 58 éves al-Dzsaafari az esélyesebb, népszerű politikus, pártja az egyik legrégebbi iraki párt. Ő maga mérsékelt vallásos irányzatot követ, pártja viszont konzervatívabbnak minősül. Az ugyanannyi esztendős Csalabi világi szemléletű síita, külföldön élt, ott szervezte az ellenállást Szaddám Huszein diktatúrája ellen, és jó kapcsolatokat ápolt a Pentagonnal is, mígnem ejtették, mert állítólag titkos információkat adott át az irániaknak. Pártja különféle kisebb csoportok gyűjtőhelye.

A kurd pártok láthatóan beleegyeztek, hogy a kormányt átengedik a síitáknak a jobbára protokolláris államfői posztért cserébe. Azt azonban kikötötték, hogy a kormány nem kerülhet a papok kezébe. "Elutasítjuk és nem engedjük meg teokratikus állam létrehozását. Szét akarjuk választani a vallást és az államot" - jelentette ki a szunnita felekezethez tartozó Dzsalal Talabani, a Kurdisztáni Hazafias Szövetség vezetője, akiből várhatóan államfő lesz.

A szunnita arabok nagy többsége nem vett részt a választásokon, így nincs súlyukhoz mért képviseletük az alkotmányozó nemzetgyűlésben. A síitáknak azonban óvakodniuk kell attól, hogy kizárják a szunnita arabokat a kormányzásból, mert az felkeléshez vezethet - közölték elemzők.