Ma választanak a thaiföldiek

Vágólapra másolva!
Parlamenti választások kezdődtek vasárnap Thaiföldön: az elemzők egyöntetűen Thaszin Sinavatra miniszterelnök pártjának nagyarányú győzelmét várják a voksoláson. Az ellenzék és emberi jogi szervezetek úgy vélik, hogy Sinavatra eddigi kormányzása során visszalépés történt a polgári szabadságjogok érvényesülése terén. Szavazatok vásárlására 260 millió dollárt költött a thai kormány.
Vágólapra másolva!

A délkelet-ázsiai ország mintegy 44 millió választópolgára 83 ezer szavazóhelyiségben adhatja le voksát. A vasárnap reggel nyolc órakor - közép-európai idő szerint két órakor - kinyitott szavazóhelyiségeket közép-európai idő szerint kilenc órakor zárják be.

A választásokon mintegy húsz párt indított jelölteket, ám az előzetes felmérések szerint mindössze négy nagy pártnak van esélye a parlamentbe kerülésre, a Thakszin Sinavatra miniszterelnök vezette Thai Rak Thai - A thaiok szeretik a thaiokat - párt pedig nagyarányú győzelmet arat. Maga Sinavatra arra számít, hogy pártja 350 mandátumot szerez az 500 fős alsóházban. Az 55 éves, milliomos vállalkozóból lett politikus pénteki kampánygyűlésén magabiztosan azt ígérte, hogy pártja egyedül alakít kormányt a következő törvényhozási ciklusra.

Thakszin Sinavatra népszerűsége jórészt a thaiföldi gazdaság kedvező helyzetéből és abból fakad, hogy 2001 óta tartó kormányzása során emelkedett a parasztok jövedelme.

A thaiföldi ellenzék viszont máris attól tart, hogy Sinavatra várható jelentős parlamenti többsége birtokában minden bírálatot elereszt majd a füle mellett és "parlamenti diktatúrát" létesít az országban. Az ellenzék és emberi jogi szervezetek úgy vélik, hogy Sinavatra kormányzása során visszalépés történt a polgári szabadságjogok érvényesülése terén, részben a kormányfő által a sajtó felett gyakorolt ellenőrzés miatt.

A központi választási bizottság szombaton elismerte, hogy a kampányt beárnyékolta a korrupció, mindazonáltal azt hangoztatta, hogy nehéz a választási szabályok trükkös megszegőit tetten érni. Egy korábbi felmérés szerint 10 milliárd bahtot (260 millió dollárnak megfelelő öszeget) költöttek szavazatok vásárlására a politikai erők a délkelet-ázsiai országban.