Sok ezer tonna kénsav szivárgott ki Svédországban

Vágólapra másolva!
15 ezer tonnányi kénsav szivárgott ki egy svéd vegyiüzemből az ország déli részén. A maró anyagból mérgező gázfelhő képződött, amely a közeli - 120 ezer lakosú - Helsingborgot fenyegeti. A helyieket otthonmaradásra kérték a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Tizenötezer tonna rendkívül mérgező kénsav szivárgott ki pénteken hajnalban a dél-svédországi Helsingborg vegyi üzeméből. A maró anyag akkor került a szabadba, amikor a város szélén fekvő üzem egyik tartálya megrepedt. A szivárgás nyomán mérgező savfelhő keletkezett.

Az elpárolgott kénsav belégzése súlyosan veszélyes az emberi szervezetre, ezért a rendőrség arra kérte a 120 ezres város lakosságát, hogy egy ideig lehetőleg ne menjenek ki a szabadba. "Azt kérték tőlünk a rádióban, hogy maradjunk otthon, a lakás legjobban szigetelt helyiségében, de semmiképpen sem a pincében" - mondta el Axel Borg, 30 éves helyi ügyvéd.

A rendőrség péntek reggel közölte: az üzemet működtető finn Kemira cég hat alkalmazottját enyhe mérgezési tünetekkel szállították kórházba, de haláleset nem történt. A cég szóvivője szerint 15 ezer tonna kénsav szivárgott el az üzemből. A rendőrség az üzem területét, illetve az attól délre fekvő kikötőt - amely felé a szél fúj - lezárta.

A hatóságok abban reménykednek, hogy a pénteki enyhe szél nem a város sűrűn lakott negyedei fölé tereli a mérgező kénsavfelhőt. Helsingborg a Svédországot Dániától elválasztó, keskeny Öresund-tengerszoros svéd oldalán fekszik.