Julia Tyimosenko lett az ukrán miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Noha korábban sokan kételkedtek abban, hogy többséget kap az ukrán parlamentben Julia Tyimosenko, elsöprő arányban választották meg miniszterelnöknek. A Nyugat-barát politikusnak nagy szerepe volt a hatalomváltás kikényszerítésében.
Vágólapra másolva!

Az ukrán parlament hatalmas többséggel szavazta meg, hogy Julia Tyimosenko legyen a miniszterelnök. A korábbi ellenzéki vezér 373 szavazatot kapott, noha a poszt megszerzésére elegendő lett volna 226 szavazat. Többen nem szavaztak, így egy ellenszavazatot sem kapott az új kormányfő. Tyimosenko helyettese Anatolij Kinah, az Ukrán Gyáriparosok és Vállalkozók Pártjának vezetője lett, aki gazdag üzletember

Juscsenko: "nem fogunk lopni"

"Az új ukrán kormány nem fog lopni, és nem fogad el kenőpénzeket" - jelentette ki Viktor Juscsenko a palament előtt a szavazást megelőzően. A korrupcióval vádolt Leonyid Kucsma elnökségére célozva gunyorosan hozzátette: "Tudom, hogy ez Ukrajnában szinte hihetetlenül hangzik". Szavai szerint jelenleg az ország legnagyobb problémája a korrupció, amely áthatotta idáig az államgépezetet annak csúcsától egészen az alsó szintekig. Ígéretei szerint az új kormány munkájának alapelve lesz az átláthatóság.

Az államtól "ellopott" vállalatokat visszaadják az államnak, megszüntetik azokat a pénzügyi előnyöket, amelyeket egyes kiváltságos vállalkozásoknak juttatott a korábbi kormányzat, és felülvizsgálják az ország 24 különleges gazdasági övezetének működését. Mindennek az a közvetlen célja, hogy "kifehérítsék" a szürke és fekete gazdaságot, a hosszú távú cél pedig az, hogy közelebb juttassák az országot Európához - mondta. Hozzátette: adózásra kényszerítik a közterhek arányos viselése alól kibúvó vállalatokat, s már erre az évre 25-30 milliárd hrivnyás (4,5 - 5,6 milliárd dolláros) növekmény várható ennek nyomán az adóbevételekben. Azt ígérte, hogy a növekmény kétharmadát a kormány a lakosság szegény rétegeinek megsegítésére fordítja.

Tyimosenko hasonló ígéreteket vázolt fel a parlament előtt, megismételve és összefoglalva kormányának programját, amelyet jóváhagyásra a törvényhozók elé terjesztett már a hét elején. Szavai szerint kormánya "széttépi a korrupció láncolatát", tisztes fizetést fog biztosítani az állami tisztviselőknek, hogy "ne turkáljanak az állampolgárok zsebében". El van szánva a politika és az üzleti élet szétválasztására, mert - mint mondta - "jelenleg e kettő úgy össze van nőve, mint a sziámi ikrek". A miniszterelnök asszony azt mondta pénteken a parlament előtt, hogy Ukrajna útja Európába vezet, s kormánya meg kívánja teremteni az Európához való csatlakozás alapjait.

A parlament 357 szavazattal, ellenszavazat nélkül jóváhagyta az új kormány programját.