Izrael tovább építi védőfalát

Hiába a legújabb ENSZ-döntés, Izrael tovább építi az egész Ciszjordániát bekerítő védőfalat. A nemzetközi joggal több fórumon is ellentétesnek nyilvánított védőkerítés Izrael szerint állampolgárai életét védi, míg a palesztinok szerint területeket vesz el tőlük.

Nem tesz eleget az ENSZ-közgyűlésé keddi határozatának Izrael, és tovább építi Ciszjordániában a sokat vitatott védőkerítést. Az ENSZ közgyűlésének tagjai túlnyomó többséggel szavaztak a határozat mellett, amely elítéli a védőfalat, és azt követeli Izraeltől, hogy tegyen eleget a hágai nemzetközi törvényszék korábbi határozatának, amely a fal lebontását, a palesztinoknak pedig kárpótlás fizetését rendelte el. A palesztinok nagy diplomáciai sikerként értékelik a döntést, jóllehet az ENSZ-határozat nem kötelező érvényű, és Izrael nem hajlandó eleget tenni az ajánlásnak.

"Izrael nem állítja le építését, és nem mond le arról a jogáról, hogy megvédje magát" - idézte a Haaretz izraeli lap internetes kiadása Ra'anan Gissint, az izraeli miniszterelnök egyik tanácsadóját.

A határozat ellen mindössze hatan szavaztak, míg mellette 150-en. Tízen tartózkodtak. Ellene szavazott Izraelen kívül az Egyesült Államok, Mikronézia, Marsall-szigetek Palau és Ausztrália.

Hatástalan határozatok

Nem ez az első ENSZ-határozat azonban a védőfallal kapcsolatban. Tavaly októberben már elfogadott a világszervezet közgyűlése egy olyan dokumentumot, amely ugyancsak a fal elkészült részeinek lebontását követelte, de Izrael akkor sem tett eleget a nemzetközi szervezet döntésének, ahogy nem tekintette magára nézvést kötelező érvényűnek a közelmúltban született hágai nemzetközi bírósági döntést sem. Izrael szerint a nemzetközi törvényszéknek nincs jogalapja kötelezni a fal lebontására.

A fallal kapcsolatban már az Izraeli legfelsőbb bíróság is hozott határozatot a a hágai döntés előtt egy héttel, amely szerint újra kell építeni a kerítés egyes szakaszait, mivel túl nagy kárt okoz a közelben lakó palesztinoknak. A kormányzat egyedül ennek a fallal kapcsolatos határozatnak hajlandó eleget tenni.

Izrael szerint a falra szükség van, hogy megóvják az izraeli állampolgárokat a palesztin szélsőségesek merényleteitől. A palesztinok azonban azt nehezményezik, hogy a fal olyan területeket is Izraelhez csatol, amelyek az 1949-és tűzszünet ételmében palesztin ellenőrzés alatt kellene hogy maradjanak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK