Történelmi elnökválasztás Indonéziában

Hétfőn először rendeznek közvetlen elnökválasztást Indonéziában. A államfői posztra összesen öten pályáznak, ám a felmérések szerint a legesélyesebb jelölt - egykori tábornok, volt belbiztonsági miniszter, Susilo Bambang Yudhoyono - egymaga csaknem annyi szavazatot szerez majd, mint a többiek együttvéve.

Forrás: EPA
Yudhoyono szavaz

Indonézia szavazói hétfőn közvetlenül választhatják meg elnöküket - az ország történetében először. Eddig ugyanis egy törvényhozókból álló testület választotta ez elnököt.

A közvélemény-kutatások szerint a legesélyesebb jelölt a hadsereg egykori tábornoka, volt belbiztonsági miniszter, Susilo Bambang Yudhoyono. A felmérések szerint Yudhoyono tetemes előnnyel vezet a többi jelölt, így az ugyancsak volt katonai vezető Wiranto tábornok, a jelenlegi elnök Megawati Sukarnoputri, valamint Amien Rais parlamenti elnök és Hamzah Haz jelenlegi alelnök előtt. Előnye azonban feltehetően nem lesz akkora, hogy egyből elnyerje az elnöki széket, amelyért várhatóan egy második választási fordulón is meg kell küzdenie szeptemberben.

A felmérések szerint Yudhoyono a voksok 43,5 százalékát szerzi meg, míg az őt követő Wiranto tábornok 14,2 százalékra számíthat. Yudhoyonónak azonban a voksok 50 százalékát kellene megszerezni, hogy egyből elnök lehessen. Ha ez nem sikerül neki, akkor jön szeptemberben a második forduló.

Az elnökválasztáson várhatóan Indonézia több mint 150 millió szavazópolgárának jelentős többsége részt vesz. Az eredményt tíz nap múlva teszik közzé - írja a BBC News.

KAPCSOLÓDÓ CIKK