Bush és Kerry fej-fej mellett Florida államban

Döntetlenre áll a verseny George Bush elnök és demokrata párti kihívója között Floridában, abban az államban, amely a legutóbbi amerikai elnökválasztáson döntőnek bizonyult.

Forrás: EPA
Georg Bush elnök

Egy közvélemény-kutatás kedden közzétett adatai azt mutatták, hogy a Fehér Ház jelenlegi lakója és John Kerry szenátor Floridában egyaránt a szavazatok 43 százalékát kapná, ha most tartanák az elnökválasztást, s azon független jelöltként indulna Ralph Nader is. Ha csak George Bush és John Kerry szállna versenybe, akkor a demokrata párti kihívó a szavazatok 46 százalékát, Bush elnök pedig a szavazatok 44 százalékát kapná. A 2000-ben tartott legutóbbi amerikai elnökválasztáson George Bush mindössze 537 szavazattal többet kapott Florida államban, mint Al Gore volt alelnök.

Országos szinten - a The New York Times című lap és a CBS televízió kedden közzétett felmérése szerint - hivatalba lépése óta a legalacsonyabb szinten áll George Bush népszerűsége: 42 százalékos.

Forrás: EPA
és kihívója John Kerry szenátor

Ugyanakkor a Bush iránti bizalom csökkenése nem jelenti Kerry előretörését, a CBS felmérése szerint a demokrata párti szenátor a szavazatok 45 százalékát kapná, Bush pedig a szavazatok 44 százalékát, ha az elnökválasztás kettejük párviadalát hozza.

Ha a választáson indul Ralph Nader, akkor a szavazatok 5 százalékára számíthat. Ebben az esetben viszont Bush megelőzné John Kerryt, a hivatalban lévő elnök a szavazatok 43 százalékát, kihívója pedig a voksok 42 százalékát szerezné meg.

A Gallup intézet, a CNN hírtelevízió és a USA Today című lap kedden közzétett közös felmérése szerint a demokrata párti szavazatok elsöprő többsége (72 százaléka) most azt szeretné, ha John Kerry mellett alelnök-jelöltként John Edwards észak-karoliniai szenátor indulna. A demokrata párti elnökjelöltség elnyeréséért Edwards szenátor bizonyult John Kerry legkomolyabb ellenfelének az előválasztások során.

KAPCSOLÓDÓ CIKK