Ellopták Bush kihívójáráról készült megfigyelési iratokat

Vágólapra másolva!
Ellopták azoknak a megfigyelési iratoknak az egy részét, amelyeket az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) készített 1971-72-ben John Kerryről, amikor a Fehér Ház elhódítására pályázó szenátor több kitüntetéssel leszerelt fiatal katonaként a vietnami háború ellen tiltakozó veteránok szervezetének a szóvivője volt.
Vágólapra másolva!
Forrófejű és nyomulós Bush kihívója/nagyvilag/20040322kerry.html

A CNN hírtelevízió vasárnapi híre szerint a San Francisco-i Gerald Nicosia történésznél lévő 14 doboznyi okmányból csütörtökön hármat elloptak, bennük több ezer oldal irattal. A betörők a televíziónak nyilatkozó történész szerint profik voltak, az iratok eltulajdonításának pedig politikai indítékai lehetnek.

A Los Angeles Times napilap internetes kiadásában Nicosia ugyanakkor lehetségesnek nevezte, hogy esetleg valamilyen szuvenirgyűjtő járt nála, miután értesült a sajtóból a nála lévő dossziékról. A vietnami háború elleni tiltakozó mozgalomról könyvet író történész még 1999-ben kapta meg kutatás céljából a 20 ezer iratot, amelynek most az egyötöde tűnt el a betörés nyomán, köztük olyanok, amelyeket még nem is tanulmányozott.

Az okmányok tanúsága szerint a Demokrata Párt várható elnökjelöltjét több mint egy éven át megfigyelte az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI). A Vietnami Veteránok a Háború Ellen (VVAW) szervezet szóvivőjének megfigyelését felforgatás szándékának gyanújára hivatkozva rendelték el. A jelentéseket eljutottak Edgar Hoover FBI-igazgatóhoz, sőt a Fehér Házba is.