Több száz fogoly szabadult az Abu Graib börtönből

Több mint 300 embert engedtek szabadon vasárnap a bagdadi Abu Graib börtönből az Irakot megszállva tartó szövetségesek. A szövetséges hadvezetés azután rendelte a foglyok bizonyos időközönkénti elengedését, hogy áprilisban kiderült: az amerikai őrök kínozták az iraki foglyokat a börtönben.

Foglyok újabb csoportját, mintegy 320 főt engedtek szabadon vasárnap az Irakot megszállva tartó erők a Bagdad nyugati külvárosában fekvő Abu Graib börtönből - közölték amerikai katonai forrásból. A büntetés-végrehajtási intézet kapui előtt hozzátartozók sokasága gyűlt össze, hogy integethessen fogva tartott szerettének. Az őrizeteseket buszokon Irak szunnita többségű területének két településére, Tikrítbe és Ramádiba szállították.

Az újabb, szám szerint negyedik létszámcsökkentést követően is még 3100-an embert tartanak fogva az őrizetesekkel szembeni rossz bánásmódról hírhedt börtönben. Áprilisban világraszóló botrányt okozott, hogy napvilágot láttak olyan, az Abu Graibban készült felvételek, amelyek tanúsága szerint az iraki foglyokat amerikai őreik megalázták és kínozták. Azóta az amerikai hadsereg meghatározott időközönként szabadon engedi a foglyok egy-egy újabb csoportját.

KAPCSOLÓDÓ CIKK