Megtalálták Irakban egy német kommandós holttestét

Megtalálták egy német kommandós holttestét Irakban, aki április hetedikén tűnt el egy másik társával. A terroristaelhárító elitalakulat két tagját állítólag Fallúdzsa közelében lőtték le, amint egy diplomáciai konvojt kísértek.

Megtalálták és azonosították az Irakban április elején eltűnt két német kommandós egyikének holttestét. Szombati berlini közlés szerint a két férfi a GSG-9 nevű terroristaelhárító elitalakulat tagja volt, és április 7-i eltűnésükkor egy Ammánból Bagdadba tartó diplomáciai konvojt kísértek. Máig meg nem erősített sajtóértesülések szerint a hat gépkocsiból álló menetoszlopra iraki felkelők nyitottak tüzet Fallúdzsánál, és az utolsó autóban ülő két némettel végeztek.

A német külügyminisztérium eddig nem tudta hivatalosan megerősíteni a kommandósok halálhírét, noha a nyugati sajtóban nem sokkal az incidens után képeket közöltek, amelyeken a két áldozat vérrel borított holtteste volt látható. Szombaton is csak annyit közöltek, hogy egyikük holttestét megtalálták és azonosították, és másnap várhatóan hazaszállítják. Joschka Fischer külügyminiszter részvétét nyilvánította az elhunyt hozzátartozóinak, és szóvivője útján úgy nyilatkozott, hogy jól kiképzett német biztonsági emberek bevetése nélkül sem német civilek iraki jelenléte, sem másutt külföldön tevékenykedő német képviseletek munkája nem volna lehetséges.

A halálesetek után Otto Schily német belügyminiszter vizsgálatot rendelt el a körülmények feltárására. Szóvivője akkor leszögezte, a vizsgálatnak azt is fel kell tárnia, hogy milyen kockázati tényezőket vettek figyelembe, amikor a diplomáciai konvoj szárazföldi utaztatása mellett döntöttek. A konzervatív ellenzék ugyanis élesen bírálta a kormányt amiatt, hogy engedélyezte az Ammán-Bagdad útvonal megtételét országúton, ami "öngyilkos missziónak" bizonyult.

KAPCSOLÓDÓ CIKK