Egyre nő a szövetséges áldozatok száma Irakban

Vágólapra másolva!
Újabb négy szövetséges áldozata van az iraki felkeléseknek. Az iraki lázadók végeztek két amerikai hírszerzővel és a bagdadi német nagykövetség két biztonsági emberével. A csütörtökön elrabolt japán túszok sorsáról egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg. Vasárnap hajnalban ismét robbanások hangja és fegyverropogás hallatszott Bagdadban, a szövetségesek főhadiszállásának közelében. Az események okát egyelőre nem közölték.
Vágólapra másolva!

Robbanások döreje hallatszott vasárnap napkelte előtt Bagdadban, és füst szállt fel a koalíciós főhadiszállásnak otthont adó zöld zóna környékén. A Tigris-folyó partján fekvő övezet az elmúlt hónapokban gyakran vált akna- és rakétatámadások célpontjává. Az amerikai hadvezetés egyelőre nem tudja a detonáció okát. A robbanás után fegyverropogás hallatszott.

A felkelők eközben újabb szövetségesekkel végeztek. Az al-Dzsazíra arab hírtévé két amerikainak mondott személy holttestét mutatta be vasárnap. A televízió beszámolója szerint Fallúdzsában estek áldozatul az iraki lázadóknak. A két ember "az Irakban működő amerikai hírszerző szolgálatok tisztje" volt - tette hozzá a katari székhelyű televízió. A holttesteket egy út mentén filmezték le néhány iraki jelenlétében. A videofelvételen egy gépkocsi roncsa is látható, amely az al-Dzsazíra szerint az amerikai áldozatoké volt.

Kivégezték a német biztonságiakat

A Sunday Telegraph című brit újság vasárnapi jelentése szerint agyonlőtték a bagdadi német nagykövetség napok óta eltűntként számon tartott, két biztonsági alkalmazottját az iraki lázadók. Az újság fényképeket is közölt a két áldozat véres holttestéről. A német külügyminisztérium szombaton jelentette be a bagdadi külképviselet biztonsági alkalmazottainak eltűnését.

A két német a jordániai Ammánból Bagdadba tartott egy járműoszlopban, amely átszáguldott a lázadók egyik ellenőrzőpontján. Az iraki felkelők üldözőbe vették a hat gépkocsit és a kibontakozó tűzharcban kilőtték az utolsó autó kerekeit, amelyben a németek utaztak. A gépkocsi lesodródott az útról és egy volt iskolaépület előtt állt meg, ahol a lázadók mindkét férfival végeztek. Az ARD német televízió előzőleg arról számolt be, hogy a két férfi a GSG-9 nevű terroristaelhárító elitalakulat embere volt, és szerdán csapdába estek Fallúdzsánál.

Jó vannak az elrabolt japánok

Biztonságban van az iraki Fallúdzsa közelében a három elrabolt japán polgári személy - jelentette vasárnap egy japán magántévé. A TBS televízió tokiói kormányzati és kormánypárti forrásokra hivatkozva közölte, hogy a három fogoly megerősített hírek szerint biztonságban van. Az egyelőre kérdéses, hogy a túszok szabadok-e, de japán kormánykörökből korábban kiszivárgott, hogy vasárnap délben elrablóik szabadon engedik őket.

A Jiji japán hírügynökség vasárnap délelőtt arról számolt be, hogy szabadon engedték a három túszt. A katari székhelyű al-Dzsazíra arab hírtévé ugyanakkor tagadja, hogy a túszok már kiszabadultak volna. A arab adó szombat este egy fax alapján arról adott hírt, hogy a túszok huszonnégy órán belül nyerik vissza szabadságukat. A tv-csatorna úgy tudja: a túszszedők az iraki iszlám vallástudósok szövetségének felhívására döntöttek foglyaik elengedése mellett.

A Kyodo japán hírügynökség szerint a túszok valamennyien épek és egészségesek. A három japán állampolgárt csütörtökön ejtették túszul, és az emberrablók akkor azzal fenyegetőztek, hogy kivégzik a foglyokat, ha a szigetország vasárnapig nem vonja ki csapatait Irakból. Japán azonban bejelentette, nem vonul ki Irakból.