Bush a terrorellenes erőfeszítések fokozását kérte az ENSZ-től

Vágólapra másolva!
Bush elnök nagyobb terrorellenes erőfeszítésekre bíztatott az ENSZ Közgyűlése előtt megtartott beszédében. Bush ismét védelmére kelt az amerikaiak iraki hadjáratának. Ugyanakkor bírálta az izraeli vezetést palesztin-politikája miatt. A palesztinokat viszont arra bíztatta, hogy szabaduljanak meg Jasszer Arafattól.
Vágólapra másolva!

A terrorizmus elleni erőfeszítések fokozására szólította fel a nemzetközi közösséget George Bush amerikai elnök, és védelmébe vette az iraki háborúról hozott döntését az ENSZ Közgyűlése előtt mondott keddi beszédében.

Kijelentette: az amerikai vezetésű iraki hadjárat megszabadította az iraki népet "egy törvényen kívül álló diktátortól". Úgy vélekedett, hogy a világszervezetnek többet kellene tennie egy demokratikus és szabad Irak felépítéséért. Szavai szerint Irak rászorul erre a nemzetközi támogatásra, mert "könyörtelen ellenségei vannak" a demokratikus Irak építésének.

Figyelmeztetett: az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő terrorcsoportok támadásainak élénkülésével kell számolni Irakban és Afganisztánban, amint közelít e két országban a választások kitűzött ideje. Hozzátette: kormánya kitart Afganisztán és Irak népe mellett, hozzásegíti mindkettőt szabadságvágyának beteljesüléséhez.

Az amerikai elnök felszólította beszédében Izraelt, hogy azonnal fagyassza be a zsidó telepek építését a megszállt palesztin területeken, bontsa le ott az engedély nélkül épített zsidó településeket, településkezdeményeket, és vessen véget a palesztin nép mindennapos megalázásának.

Egyúttal felszólította a világ államférfiait, hogy szüntessék meg minden kapcsolatukat Jasszer Arafat palesztin vezetővel, aki "nem szolgálja népét, elárulja annak ügyét". Felhívást intézett a palesztin néphez is, arra ösztönözve a palesztinokat, hogy békés eszközökkel harcoljanak a jogaikért.