Vágólapra másolva!
Hétfőn éri el Kubát az Ivan nevű hurrikán, amely újra 5-ös fokozatúra erősödött és teljes erővel tombol. Az óránként 250 kilométeres sebességű szelekkel érkező vihar elől kétmillió embert telepítettek ki. A szigetország déli partjain hétfő hajnalban már érezhető volt előszele. A vihar hétfőig 65 embert ölt meg. Vasárnap a Kajmán-szigeteken pusztított, félméteres vízzel borítva be a legnagyobb szigetet, és megkárosítva még a masszívra épített épületeket is.
Vágólapra másolva!

Kubában napok óta kétségbeesetten várják az emberek a hétfői napot. Az előrejelzések szerint ekkor éri el az Ivan nevű hurrikán a szigetországot. A vihar előszele hétfő hajnalban már megérkezett a szigetország déli partjaihoz, maga a hurrikán középpontja ekkor még 285 kilométerre lehetett és 15 kilométer per órás sebességgel közeledett. A karibi térségben minden idők egyik legveszélyesebb vihara tombol. Az Egyesült Államok Nemzeti Hurrikánközpontja szerint az Ivan a hatodik legnagyobb erejű hurrikán, amely valaha is keletkezett az Atlanti-óceánon, ráadásul a vihar vasárnap éjjel újra felerősödött és megint elérte a legmagasabb (5-ös) fokozatot.

A kubai hatóságok kétmillió embert telepítenek ki a legvédtelenebb településekről. Veszélyben van minden nem hurrikán-biztosra épített háztető, a villanypóznák és a fák is, bár a Kajmán-szigeteki tapasztalatok alapján még a hurrikánbiztos épületek sincsenek teljes biztonságban. A tengerparton lévőkre várhatóan hat méteres hullámok zúdulnak, ahogy történt ez az off-shore bankközpontként ismert Kajmán-szigeteken is.

A kitelepítésekhez a kubai kormány a hadsereget használja. Azokat a terveket vették elő, melyeket eredetileg az amerikaiak támadására készítettek: először nyílnak meg a szupertitkos óvóhelyek a lakosság előtt. Fidel Castro kubai elnök, aki négyórás tévébeszédben készítette fel az állampolgárokat a viharra, azt nyilatkozta, hogy minden lehetséges előkészületet megtett az állam a közelgő katasztrófa okozta károk enyhítéséért.

Felvásárlási láz van Kubában: az emberek tartós élelmiszereket és elemeket vásárolnak hatalmas mennyiségben. Várhatóan a villanypóznákat kidönti a szél, ezért mindenki hetekig tartó áramszünetre készül. A sziget belsejében lévő városokba özönlenek az emberek, mindenki igyekszik rokonainál, barátainál megszállni. Aki ezt nem tudja megtenni, arra a katonai óvóhelyek várnak. A házakat palánkokkal szerelik fel, hátha ezek valamennyire megvédik az épületeket. A BBC helyi tudósítója szerint Havannában nincs pánik, de mindenki csak a hurrikánra készül.

Az Iván eddig 65 embert ölt meg. Grenadán, Jamaicán, Venezuelában, a Dominikai Köztársaságban, Trinidad és Tobagóban, illetve a Kajmán-szigeteken szedte áldozatait. Ez minden idők legnagyobb hurrikánja, ami a karibi térségben tombolt. Az eddigi tapasztalatok szerint a hurrikán mindent letarol.

Forrás: MTI
Felkészülnek a kubaiak

Jamaicán szombaton söpört végig. Ott is kitelepítették a part menti lakosokat, de sokan nem voltak hajlandók elhagyni otthonaikat. Attól féltek ugyanis, hogy az üresen maradt házak fosztogatók prédájává válnak. Eddig tizennégy halálos áldozata volt a szigetországban a hurrikánnak. Az áramszolgáltatás mindenütt szünetel, sok helyen ivóvíz sincs. Az eső- és tengervíz viszont a fél országot elöntötte, a hatalmas eső és szökőár miatt.

Vasárnap érkezett a brit fennhatóság alatt lévő Kajmán-szigetekre a hurrikán. Itt a negyvenötezer lakos közül szintén sokakat telepítettek ki, a szigetcsoporthoz tartozó kisebb szigetekről tíz repülővel menekítették el az embereket szombaton. A hurrikán itt is fák ezreit csavarta ki, egyes helyeken derékig ér a víz. A letépett háztetőket a környékbeli épületekhez vágta a szél, károkat okozva ott is, ahol hurrikán-biztosan építkeztek. A legnagyobb szigeten víz alá került a repülőtér kifutója is. Helyszíni beszámolók szerint a levegő szinte habzott a szélben.

A szigetek kormányzója, Bruce Dinwiddy szerint több ezer otthon tetejét szaggatta le a szél, és kormányzati épületek is károsodtak. A kormányzó "nagyon-nagyon komoly" károkról beszélt.

Kuba után lehetséges, hogy az Iván Florida egyes településeit sodorja majd el, a kitelepítések ott is megkezdődtek. Ebben az államban idén nyáron már két hurrikán söpört végig, sok halálos áldozatot követelve és rengeteg épületet ledöntve.

Mexikóban ugyancsak számítanak az Ivanra, a Mexikói-öböl négy szigetét kiürítették és riadót rendeltek el a népszerű üdülőhelyen, Cancúnban is.