Janukovics nem ismeri el vereségét

Vágólapra másolva!
Viktor Janukovics ukrán kormányfő, elnökjelölt bejelentette, hogy soha nem ismeri el a választási vereségét, mert megsértették a választók jogait, és emberek haltak meg a szavazás során. Janukovics, aki 7,8 százalékkal maradt le az elnökválasztás vasárnapi, megismételt második fordulóján az ellenzék jelöltjével, Viktor Juscsenkóval szemben, kijelentette, hogy megfosztottak a szavazás lehetőségétől 4,8 millió állampolgárt. A kormányfő elmondta, hogy nem szándékozik híveit az utcára szólítani, de ezzel együtt nem zárja ki, hogy azok saját kezdeményezésre Kijevbe utaznak.
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Viktor Janukovics

Viktor Janukovics ukrán kormányfő, elnökjelölt bejelentette, hogy soha nem ismeri el a választási vereségét, mert megsértették a választók jogait, és emberek haltak meg a szavazás során. Viktor Janukovics, aki 7,8 százalékkal marad le az elnökválasztás vasárnapi, megismételt második fordulóján az ellenzék jelöltjével, Viktor Juscsenkóval szemben, hétfő esti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a parlament emberi jogi biztosa, Nina Karpacsova adatai szerint megfosztottak a szavazás lehetőségétől 4,8 millió állampolgárt, elsősorban rokkantakat és idős embereket.

Ezen kívül a választás során a szavazókörökben, illetve közvetlenül a szavazás után meghalt nyolc állampolgár. Az elhunytak többsége idős ember volt, akik szívroham következtében haltak meg. "A fő kérdés ezek a halálesetek; nyolc ember, akik a választások idején haltak meg. Ki veszi a lelkére ezeket a életeket, azt szeretném hallani!" - mondta a kormányfő. "Ezek ennek a szégyenletes törvényjavaslatnak a szerzői" - tette hozzá.

Az elnökválasztási törvényt a parlament a második forduló után az ellenzék követelésére módosította, korlátozva a lakóhelyen kívüli szavazásra feljogosító igazolásokkal és a mozgó urnákkal történő szavazást, miután ezekkel történt a legtöbb visszaélés. A módosítás értelmében kizárólag az ágyhoz kötött rokkantak jogosultak otthoni szavazásra, a könnyebb rokkantaknak személyesen kellett a szavazóhelyiségbe menni. Ezt az utóbbi rendelkezést az alkotmánybíróság szombaton törölte.

Viktor Janukovics közölte: eddig 4971 panaszt nyújtottak be a szavazás során elkövetett jogsértésekkel kapcsolatban, a bíróság pedig csupán tíz százalékukat tárgyalja, és több mint háromszázat hagyott jóvá. A kormányfő elmondta, hogy akárcsak korábban, nem szándékozik híveit az utcára szólítani, de ezzel együtt nem zárja ki, hogy azok saját kezdeményezésre Kijevbe utaznak. Emlékeztetett, hogy ezt nem tette meg sem az első, sem a második forduló után, minden megtett annak érdekében, hogy jogi téren oldják meg a kérdést. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy most Kijevbe utaznak az emberek, mivel vidéken nagy a feszültség.

Az elnökjelölt közölte, hogy nem bízik a legfelsőbb bíróság polgári kollégiumában, így követeli, hogy a választás eredményét megóvó panaszát a bíróság teljes és nyilvános ülésén tárgyalják.