Környezeti katasztrófát okozott az orkán Szlovákiában

Vágólapra másolva!
A pénteken Szlovákián is végigsöprő orkán a Magas Tátrában messzemenő következményekkel járó környezeti katasztrófát okozott. Az orkán néhány óra leforgása alatt 2,5 millió köbméter tűlevelű fát tett tönkre. A szlovák környzetvédelmi miniszter jelezte, hogy olyan kár keletkezett, hogy az elkövetkező öt-hét év elsődleges feladata az új erdők telepítése lesz.
Vágólapra másolva!
Hogyan értesül ország-világ híreiről?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=007_03_1_12_2_1_05_04Válaszaival segítse munkánkat!

A pénteken Szlovákián is végigsöprő orkán a Magas Tátrában messzemenő következményekkel járó környezeti katasztrófát okozott. Miklós László, a szlovák kormány környezetvédelmi minisztere szerint pénteken az orkán néhány óra leforgása alatt 2,5 millió köbméter tűlevelű fát tett tönkre. "Ez csaknem a fele az évente hasznosításra kitermelt 6 millió köbméter fának" - érzékeltette a kár mértékét a miniszter, aki szerint mielőbb olyan intézkedéseket kell végrehajtani, amelyekkel elejét lehet venni annak, hogy az olvadó hó a sziklás talajról lemossa az új erdőtelepítésekre alkalmas talajréteget. A miniszter jelezte, hogy olyan kár keletkezett, hogy az elkövetkező öt-hét év elsődleges feladata az új erdők telepítése lesz.

Az Európán pénteken végigsöprő szélvihar kritikus óráiban a Magas Tátra csúcsain 165 kilométer sebességgel haladó szelet is mértek. Az összes turistaösvényt lezárták, a közlekedést egyébként is teljesen megbénították az utakra és sínekre dőlt fák. A legnagyobb tátrai tüdőszanatóriumhoz vezető utat csak vasárnapra, és csak akkor sikerült egy irányban járhatóvá tenni, amikor a személyzet már hatvan órája kényszer-szolgálatban volt, és éppen kifogyóban volt a 260 betegről gondoskodó szanatórium élelmiszer-készlete is.