Virágzik az afgán herointermelés

Vágólapra másolva!
Virágzik az ópiumtermelés és a heroin-kereskedelem Afganisztánban: tavaly az ország GDP-jének 60 százaléka származott az iparágból. Az ENSZ szerint az al-Kaida elleni harcnak nincs sok értelme az afgán kábítószer-termelés visszaszorítása nélkül, ugyanis a drogok termelte profitból elsősorban a terroristák részesülnek.
Vágólapra másolva!

Ópiumot már Afganisztán egész területén termelnek, és a lakosság mintegy tizede részesedik a kábítószer-kereskedelem bevételeiből. A világon forgalmazott heroin 87 százaléka idén innen szármaszik a tavalyi 76 százalékos piaci részesedés után. 2003-ben Afganisztán mintegy 2,8 milliárd dollárt keresett heroin-forgalmazással, ami az ország GDP-jének több mint 60 százalékát jelenti - áll az ENSZ legújabb jelentésében, amelyet a CNN ismertet.

Hogyan tájékozódik ország - világ híreiről?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=007_03_1_12_2_1_05_04

A tálib rendszer felszámolása és az al-Kaida elleni harc megkezdése után történelmi hiba volna Afganisztánt sorsára hagyni a kábítószer elleni harcban, mert a drogok bevételéből elsősorban a terrorszervezetek részesülnek - vélik a jelentés készítői, akik szerint nem a gyenge afgán kormánycsapatoknak, hanem a NATO és az Egyesült Államok katonáinak kellene felderíteniük és megsemmisíteniük a droglaboratóriumokat és a csempészhálózatokat.

Az afgán kormány és az országot megszálló nemzetközi erők egyet is értenek a kábítószer elleni harc fontosságában, de a követendő módszerekről már megoszlanak a vélemények. Az Egyesült Államok permettel semmisítené meg az ópiumültetvényeket, míg Karzai újraválasztott afgán elnök szerint ez a módszer veszélyezteti országa lakosainak egészségét.