Kiszabadult egy lengyel túsz

Vágólapra másolva!
Szabadon engedtek egy lengyel túszt Irakban. Marek Belka lengyel miniszterelnök nem árult el részleteket arról, hogy mivel sikerült rávenni a túszejtőket Teresa Borcz Khalifa szabadon bocsátására. A harminc éve Irakban élő asszonyt két hete rabolták el ismeretlenek. Borcz Khalifáról túszejtői két videófelvételt készítettek, amelyeket az al-Kaida arab hírtelevízióhoz jutattak el. A túszejtők azt követelték, hogy a lengyel csapatok vonuljanak ki Irakból.
Vágólapra másolva!

Szabadon engedtek egy lengyel túszt Irakban. Teres Borcz Khalifa pénteken éjjel érkezett vissza Lengyelországba. Szombaton megjelent Marek Belka lengyel miniszterelnök sajtótájékoztatóján. "Nagyon boldog pillanat volt. Jól, nagyon jól érzem magam..." - mondta az ötvennégy éves asszony amikor kiszabadításáról kérdezték.

Belka miniszterelnök nem volt hajlandó részleteket elárulni a túszejtőkkel folytatott egyezkedésről. Annyit mondott csupán, hogy külföldi tisztviselők segítettek megegyezni Borcz Khalifa szabadon bocsátásáról.

"Két okból nem beszélhetek az ügyről: először is, az embereink biztonsága miatt. Másodszor: mert ígéretet tettem a szövetségeseinknek, hogy nem fedem fel a túszmentés részleteit." - utasította vissza az újságírók érdeklődését Belka.

Az asszonyt, aki Irakba ment férjhez több mint harminc éve, október 28-án rabolták el bagdadi otthonából. "Nagyon gyors volt - nagyon jól szervezett." - mesélte az emberrablásról Borcz Khalifa.

A nő szemét bekötötték, és moszlim ruhákat adtak rá. A több mint kéthetes fogság ideje alatt az emberrablók végig jól bántak túszukkal: "Nagyin kicsi, de nagyon tiszta szobában tartottak, amelyet frissen meszeltek. Jól tápláltak, sok vizet és tisztálkodószert kaptam."

Fogsága idején a túszejtők két videófelvételt is készítettek Borcz Khalifáról. Mindkét felvételt az al-Dzsazíra arab hírtelevízió adta le. A túszejtők azt követelték, hogy a lengyelek vonják ki csapataikat Irakból.

Amerika és Nagy Britannia mellett Lengyelország küldte a harmadik legnagyobb kontingenst Irakba. A lengyel kormány mindekét alkalommal kizárta a csapatkivonás lehetőségét.