Mecsetet rohamoztak meg a katonák Bagdadban

Vágólapra másolva!
Megrohamozták az iraki biztonsági erők Bagdad egyik legfontosabb szunnita mecsetét. A támadás során hárman meghaltak, sok a sebesült. A katonák sok embert letartóztattak, köztük a mecset imámját is. A biztonságiak állítólag Fallúdzsából elmenekült lázadókat kerestek. Eközben a Nemzetközi Vöröskereszt konvojai nem tudnak bejutni az ostromlott Fallúdzsába, ahol egyes jelentések szerint tízezrek várnak segélyre.
Vágólapra másolva!

Megrohamozták a bagdadi Abu Hanifát, az iraki szunniták egyik legfontosabb mecsetét az iraki biztonsági erők. A körülbelül háromszáz katona, amerikai támogatással, a pénteki ima után tört be a mecsetbe. Kábító gránátokat dobtak be, majd elkezdődött a lövöldözés.

Az összecsapásban három hívő vesztette életét, sok a sebesült. A biztonságiak sok embert letartóztattak, köztük az Abu Hanifa mecset imámját is. Az iraki ideiglenes kormány korábban kijelentette, hogy mindenkire lesújtanak, aki erőszakot szít - beleértve a papokat is.

A Bagdad központjában álló mecsetet már többször összefüggésbe hozták a lázadókkal, de ez volt az első alkalom, hogy a biztonsági erők akciót kezdeményeztek az itt imádkozó szunniták ellen. A mecsetbe betörő biztonságiak szemtanúk állítása szerint Fallúdzsából menekült ellenállókat kerestek.

Fallúdzsában eközben tovább folytatódtak a szórványos harcok, annak ellenére, hogy John Sattler altábornagy, a tengerészgyalogosok parancsnoka csütörtökön kijelentette, egész Irakban sikerült letörni a felkelést - tudósít a BBC News.

Az ostromlott városba továbbra sem engedik be a segélyszervezetek konvojait, amelyek élelmiszert és gyógyszereket szállítanának a civil lakosságnak. Egyes jelentések szerint több tízezer ember szorul segítségre a városban.

Az amerikaiak az offenzíva során eddig 51 embert vesztettek, 425-en sebesültek meg. Az ostrom során körülbelül 1200 lázadóval végeztek, és 1025-öt fogtak el. A civil lakosság veszteségeiről nincs adat.