Elfogták a belgiumi moszlim fenyegetőt

Vágólapra másolva!
Elfogták azt a férfit, aki szerdán halálosan megfenyegetett egy marokkói származású belga szenátort. Mimount Bousaklát azért fenyegette "rituális gyilkossággal" a férfi, mert bírálta a Belgiumban élő arab közösséget. Eközben a rendőrség szigorította az antwerpeni zsidónegyed őrizetét, mert csütörtökön megöltek egy brit ortodox zsidót. A rendőrök nem zárták ki, hogy a gyilkosságot iszlám szélsőségesek követték el.
Vágólapra másolva!
Ön hogyan tájékozódik a nagyvilág eseményeiről?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=007_03_1_12_2_1_05_04

Elfogták azt a férfit Belgiumban, aki egy hete megfenyegette Mimount Bousakla szenátort. A marokkói származású szocialista szenátort "rituális gyilkossággal" fenyegette meg a férfi, amiért a szenátor a Belgiumban élő arab közösséget bírálta.

Bousakla korábban kijelentette, hogy a Belgiumban élő moszlimok szervezeteit összefogó Moszlim Igazgatóságnak tiltakoznia kellett volna az iszlámellenes holland filmrendező, Theo van Gogh november másodiki meggyilkolása kapcsán.

Időközben hasonló halálos fenyegetést kapott még Laurette Onkelinx és két másik politikus. A rendőrségnek egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy a most elfogott férfi áll-e az összes fenyegető telefonhívás mögött, vagy egy nagyobb csoport hajtotta végre az akciót - tudósít a BBC News.

A harminckét éves Bousakla már korábban is kapott halálos fenyegetéseket. A marokkói származású politikus könyvet írt kettős kulturális hátteréről Kuszkusz és belga krumpli címen, ezzel egyszer már magára haragította a belgiumi marokkói közösséget. A mostani fenyegetést azonban komolyabban vették, mint a korábbiakat: a politikus folyamatos rendőri őrizet alatt volt, és bujkálni kényszerült.

A belga rendőrség megerősítette járőreit Antwerpen zsidónegyedében, ugyanis csütörtökön a negyedben lelőttek egy brit ortodox zsidót, Moshe Ytzchak Naeh-t. Egyelőre nem tudni, hogy a huszonnégy éves fiatalembert ki lőtte le, a rendőrség nem zárta ki, hogy iszlám szélsőségesek követték el a gyilkosságot.

Hollandiában és Belgiumban Theo van Gogh filmrendező november másodiki meggyilkolása óta fellángoltak az indulatok az iszlám közösségek és a helyi lakosság között. Van Goghot azért lőtték le, mert legutóbbi filmjében - a moszlimok szerint - szélsőségesen mutatta be a nők elnyomását a helyi iszlám közösségben.

Belgiumban, Hollandiához hasonlóan, egyre élesebbek a feszültségek a zárkózott moszlimok és a helyi lakosok között.