Januárban lesz a palesztin választás

Vágólapra másolva!
Január 9-én tartják majd a palesztin elnökválasztást. Jelölteket december 2-áig állíthatnak a választáson indulni kívánó szervezetek. A Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) magját adó Fatah vasárnap bejelentette: jelöltje Mahmúd Abbász, a PFSZ új vezetője lesz.
Vágólapra másolva!

Jövő év január 9-én tartják meg a palesztin elnökválasztást - jelentette be vasárnap Rámalláhban Rauhi Fattúh a Palesztin Hatóság átmeneti elnöke. "Szabad és közvetlen választásokat tartunk 2005. január 9-én a Palesztin Nemzeti Hatóság elnökének megválasztására" - nyilatkozta Fattúh sajtótájékoztatón, a csütörtökön elhunyt Jasszer Arafat palesztin elnök főhadiszállásán, a Mukata épületegyüttesben. Fattúh elmondta még, hogy a jelöltállítás hivatalosan november 20-án kezdődik és 12 napig tart majd. Folytatják majd a választási névjegyzékek összeállítását, hogy azok is szavazhassanak, akik az év során korábban megkezdett regisztráció alkalmával kimaradtak.

Az elnökválasztáson a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) fő erejét adó Fatah hivatalos jelöltje Mahmúd Abbász, a PFSZ új vezetője. Mint azt egy neve elhallgatását kérő palesztin illetékes közölte: Mahmúd Abbászt, mozgalmi nevén Abu Mázent a Fatah Központi Bizottsága tette meg elnökjelöltté két nappal Arafat temetése után.

Szintén vasárnap Ahmed Korei miniszterelnököt jelölték ki a palesztin nemzeti biztonsági tanács élére - mondták el palesztin források. Ezt a posztot haláláig szintén Arafat töltötte be. A Fatah Központi Bizottságának és a PFSZ végrehajtó bizottságának együttes ülésén meghozott döntés első ízben teszi lehetővé a palesztin kormányfő számára, hogy átfogja a biztonsági hatásköröket. Az intézkedést Arafat hivatali ideje alatt eredménytelenül szorgalmazták.

A Hamász radikális palesztin szervezet Gázában azt követelte, hogy az elnökválasztással egy időben tartsanak parlamenti választásokat is. A palesztin alaptörvény értelmében az elnök halála, illetve hivatalának ellátására képtelenné válása esetén hatvan napon belül kell megrendezni a választást az új elnök kiválasztására.