Eltemették Jasszer Arafatot

Vágólapra másolva!
Péntek délután eltemették Jasszer Arafat palesztin vezetőt. Előtte több ezres gyászoló tömeg rohamozta meg a Arafat koporsóját hozó jordániai helikoptert. Amikor a helikopter leszállt, a városrészben gépkocsiba rejtett pokolgép robbant, két ember meghalt, többen megsebesültek. Az elnök koporsóját várhatóan még naplemente előtt elhantolják. 
Vágólapra másolva!

Eltemették Jasszer Arafat palesztin vezetőt Ramallahban, a palesztin hatóság központjában. A koporsót helyi idő szerint két órakor ersztették le a sírba, amelyet Arafat főhadiszállásán ástak, közvetlenül a vezető imaterme mellett, amelyet az izraeli katonák korábban leromboltak. Arafat nyughelyét a palesztinok ideiglenesnek tekintik: a vezető végrendeletében arra kérte híveit, hogy a jeruzsálemi Sziklamecsetnél temessék el. A palesztinok remélik, hogy egy nap átszállíthatják majd földi maradványait Jeruzsálembe. Addig is kősírba eresztették Arafat koporsóját, és a Sziklamecsettől hozott földdel fedték be.

A palesztin zászlóval letakart koporsót valóságos emberáradat közepette vitték lépésben a temetés helyszínére, ahol több tízezer gyászoló várta a gyászszertartást. A koporsó útját a palesztin biztonsági erők levegőbe leadott lövésekkel igyekeztek biztosítani, a lövések következtében hárman megsebesültek, köztük egy katona. A gyászolók letépték a palesztin zászlót Arafat koporsójáról, egyik gyászoló pedig a koporsó tetejére hajított egy ahhoz hasonló fekete-fehér kockás kendőt, keffíját, amilyet a csütörtökön elhunyt palesztin vezető mindig viselt.

Arafat koporsóját egy katonai helikopter szállította Ramallahba Egyiptomból, ahol katonai tiszteletadással búcsúztatták a palesztzin vezetőt. A Jasszer Arafatot gyászoló, több ezres tömeg megrohamozta a palesztin elnök koporsóját hozó jordániai helikoptert. A palesztin biztonsági erők a levegőbe leadott lövésekkel próbálták szétoszlatni a tömeget. Így is közel fél óráig tartott, mire sikerült Jasszer Arafat koporsóját kiemelni a helikopterből.

Amikor a Jasszer Arafat holttestét szállító helikopter leszállt Rámalláhban, gépkocsibe rejtett pokolgép robbant a városrészben egy hídon. Két ember meghalt, többen megsebesültek - közölte az izraeli mentőszolgálat.

A csütörtökön elhunyt palesztin elnöktől péntek délelőtt Kairóban búcsúzott a világ több vezető politkusa, zárt körű katonai tiszteletadáson, a város északi részén egy katonai klub mecsetjében.

A kairói tiszteletadáson számos arab ország képviseltette magát, ott volt a jordán király, a szíriai és a libanoni elnök. Az Egyesült Államokat a helyettes külügyminiszter, William Burns képviselte. Az európai politikusok közül Miche Barrier francia, Joschka Fischer német, illetve Jack Straw brit külügyminiszter jelent meg.

Fotó: EPA
Egyiptomban katonai pompával fogadták a koporsót

Arafat koporsóját Jordániában átrakták a jordán légirő egyik helikopterére, és azzal szállították Rámalláhba, ahol már előkészítették sírját. A palesztin elnököt csütörtök este szállították Kairóba. A francia repülőgép nem sokkal csütörtökön 21 óra után ért földet az egyiptomi fővárosban. A gépen utazott Szuha Arafat, a Palesztin Hatóság elnökének özvegye és Nabíl Saat külügyminiszter.

A repülőtéren államelnököknek kijáró tiszteletadással fogadta a palesztin zászlóba burkolt koporsót az egyiptomi hadsereg dísszázada. A volt elnököt azért Kairóban búcsúztatták, mert a neki tiszteletüket leróni kívánó arab politikusok közül többen nem léphetnek izraeli területre.

A 75 éves, súlyosan beteg Arafat csütörtök hajnalban hunyt el a Párizs mellett lévő Percy katonai kórházban, ahol egy hete kezelték. Az elnök november 4-én kómába esett azórta nem tárt magához. Orvosai nem közölték, hogy halálát mi okozta, egyes források szerint csütörtök hajnalban megállt a szíve, de korábban több létfontosságú szerve is legállt, és csak gépek segítségével tudták életben tartani.