Az ellenzéki jelölt nyerte az ukrán választások első fordulóját

Vágólapra másolva!
Viktor Juscsenko, az ellenzék jelöltje nyerte Ukrajnában az elnökválasztás első fordulóját. A hivatalos végeredményt a voksolás után tíz nappal tették közzé. Mivel egyik jelölt sem kapta meg a leadott szavazatok több mint felét, második fordulóra lesz szükség, amelyet november 21-ére tűztek ki. Orbán Viktor szerdán találkozott Juscsenkóval: a két politikus az ukrán választások tisztaságáról és magyar kisebbség helyzetéről tárgyalt.
Vágólapra másolva!
Hogyan tájékozódik ország - világ híreiről? http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=007_03_1_12_2_1_05_04

Viktor Juscsenko ellenzéki jelölt megelőzte ellenfelét, Viktor Janukovics hivatalban lévő kormányfőt az ukrán elnökválasztás első fordulójában - közölte szerdán az ukrán központi választási bizottság. A hivatalos közlés szerint a Mi Ukrajnánk elnevezésű ellenzéki tömörülés vezetője az október 31-ei választásokon a szavazatok 39,87 százalékát szerezte meg, mintegy fél százalékkal többet, mint Viktor Janukovics miniszterelnök.

Mivel egyik jelölt sem kapta meg a leadott szavazatok több mint felét, második fordulóra lesz szükség, amelyet a központi választási bizottság november 21-ére tűzött ki. A hivatalos végeredményt a voksolás után tíz nappal tették közzé, ami a közvéleményben komoly aggályokat vetett fel a választások tisztaságával kapcsoltaban.

A helyzetet bonyolítja, hogy a központi választási bizottság szerint nem áll rendelkezésre a második forduló lebonyolításához szükséges 22,5 millió dollár. Hiányzik közel 14 millió dollár. Jaroszlav Davidovics, a testület elnök-helyettese elmondta: az elnökválasztásra összességében 87,7 millió dollárt költenek Ukrajnában.

Orbán már tárgyalt Juscsenkóval

Az ukrán elnökválasztás átláthatósága is szóba került azon a megbeszélésen, amelyet Orbán Viktor az Európai Néppárt alelnökeként folytatott Viktor Juscsenkóval szerdán Kijevben. A találkozót abból az alkalomból rendezték, hogy Juscsenko a kárpátaljai magyarság szempontjából fontos ígéreteket tartalmazó választási megállapodást írt alá Kovács Miklóssal, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével.

A Fidesz elnöke szerint a kárpátaljai magyarok az utóbbi időben a korábbinál nehezebb helyzetbe kerültek, amiben közrejátszott az ukrajnai kormányzat magatartása is. "A múltban elszenvedett sérelmeket orvosolni kell, és a jövőben le kell rakni egy, az európai normákhoz illeszkedő kisebbségi intézményrendszernek az alapjait. A most aláírt megállapodás a helyes irányba mutat, vagyis Viktor Juscsenko partnernek mutatkozik ebben az ügyben" - mondta Orbán.