A magyarok is beszálltak az ukrán választás hajrájába

Vágólapra másolva!
Az ukrajnai magyarokat képviselő Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) pártot alapított, és a nyugatbarát ellenzéki elnökjelölttel kötött szövetséget a hétvégén. A magyarok voksaiért cserébe Viktor Juscsenko vállalta, hogy elnökké választása esetén támogatja a Tiszamelléki járás és a magyar tankerület létrehozását, a kárpátaljai magyarság nyelvi jogainak kiterjesztését és a magyarországi támogatások előtti bürokratikus akadályok megszüntetését.
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnökválasztás első fordulóján két jelölt jutott túl: Janukovics kormányfő, Leonyid Kucsma jelenlegi elnök "hivatalos" jelöltje, illetve Viktor Juscsenko, aki az ellenzéki Mi Ukrajnánk pártszövetséget képviseli. Janukovics Oroszország, Juscsenko pedig Európa felé nyitna. A második fordulót november 21-én tartják. Az ellenzékiek azzal vádolták a kormánypártiakat, hogy az első fordulóban számos választási csalást követtek el. Szombaton emiatt több tízezer, narancsszínű zászlókat lengető, az ellenzéket támogató ukrán töltötte meg a főváros központjában lévő Függetlenség teret. A szervezők szerint a százezret is meghaladta az egybegyűltek száma, a rendőrség 10 ezresre becsülte a tömeget. A Pora (Itt az idő) diákszervezet felhívására több száz egyetemista külön tüntetést tartott Kijevben, "Nem fognak legyőzni bennünket!" és "Itt az idő a hazugságok és a korrupció elleni támadásra!" jelszavakat kiabálva. A diákok később csatlakoztak a Juscsenko-tábor nagygyűléséhez.

"KMKSZ" Ukrajnai Magyar Párt néven pártot alapított és Viktor Juscsenko ukrán elnökjelölt támogatása mellett döntött a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alapszervezeti elnökeinek konferenciája és választmányi ülése, amelyet szombaton és vasárnap tartottak Ungváron. A tanácskozáson Kovács Miklós KMKSZ-elnök a kárpátaljai magyarság szempontjából elemezte az ukrán elnökválasztás október 31-i első fordulója után kialakult helyzetet. Közölte, a KMKSZ eddig nem vett részt az elnökválasztási küzdelemben, mert egyik jelölt sem volt hajlandó érdemben tárgyalni a magyar érdekek érvényesítéséről. A KMKSZ távolmaradásának az lett a következménye, hogy Kárpátalja összességében Juscsenkóra szavazott az első fordulóban, s egyedül a magyar többségű választókörzetben győzött Viktor Janukovics kormánypárti jelölt - tette hozzá. Kovács úgy vélte: mivel a második fordulóba bejutott két jelölt majdnem döntetlenre áll, felértékelődtek a kárpátaljai magyarok szavazatai, amit az is jelez, hogy Viktor Juscsenko, a Mi Ukrajnánk ellenzéki tömörülés jelöltje megkereste a KMKSZ-t, hogy tárgyalni szeretne a szervezet támogatásának elnyeréséről.

A KMKSZ elnöke megbeszélést folytatott Juscsenkóval, aki a több mint 40 ezres tagságú magyar szervezet támogatása fejében vállalta, hogy elnökké választása esetén támogatja a Tiszamelléki járás és a magyar tankerület létrehozását, a kárpátaljai magyarság nyelvi jogainak kiterjesztését és a magyarországi támogatások előtti bürokratikus akadályok megszüntetését.

Kovács közölte: igen aktív kampányolással meg kell fordítani az eredményt a magyarlakta településeken. Meg kell szüntetni a kárpátaljai magyarság szempontjából igencsak visszás helyzetet, hogy miközben egész Közép- és Nyugat-Ukrajna az ország európai integrációját szorgalmazó Juscsenkóra szavazott, addig a kárpátaljai magyarok az Ukrajnát Oroszország felé húzó elnökjelöltet támogatták voksaikkal - emelte ki.

A KMKSZ választmánya ellenszavazat nélkül úgy döntött: a szervezet erős kampánnyal, megfigyelők küldésével és tagok delegálásával a helyi választási bizottságokba beszáll az elnökválasztási küzdelembe Juscsenko oldalán.

Ezt követően a pártalapító kongresszussá átalakult konferencia egyhangúlag úgy döntött, hogy a 2006-os, teljes egészében pártlistás helyhatósági választásokon való részvétel érdekében megalapítja a "KMKSZ" Ukrajnai Magyar Pártot. Az új párt bejegyeztetéséhez a törvények értelmében 10 ezer támogató aláírást kell összegyűjteni Ukrajna megyéinek kétharmadában, Kijevben, Szevasztopolban és a Krímben.