Megérkeztek Arafathoz vezetőtársai

Vágólapra másolva!
Hétfő este megérkeztek a kómában fekvő Arafathoz a palesztin vezetők. Reggel még az utazás elhalasztását fontolgatták Arafat feleségének kijelentései miatt. Suha Arafat élesen bírálta a vezetést, amely szerinte azokból áll, akik Arafat utódai akarnak lenni. Az asszony szerint "élve temetik el" a férjét.
Vágólapra másolva!

Reggel még el akarták halasztani a súlyos állapotú Jasszer Arafat meglátogatását palesztin vezetők. Ennek oka, hogy a palesztin elnök felesége, Suha Arafat az Al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak azt nyilatkozta, a vezetők csak arra várnak, hogy ők legyenek a hatalom örökösei. "Élve akarját eltemetni a férjemet" - mondta.

Az Ahmed Korei miniszterelnökből, Mahmud Abbaszból, a Palesztin Felszabadítási Szervezet fejéből és a palesztin külügyminiszterből álló küldöttség végül mégis elindult Párizs felé, ahová este érkeztek meg.

Közben több palesztin forrás is reagált Suha Arafat kijelentéseire. A palesztin törvényhozás szóvivője követelte, hogy Arafat felesége kérjen bocsánatot mondataiért, mert "kíméletlen volt a palesztinokkal". Több miniszter is megszólalt, egyikük szerint Suha Arafat úgy viselkedik, mintha a férje "a tulajdona lenne". Mások szerint azért sem szabad ilyen kijelentéseket tennie, mert "a palesztinok nem ismerik őt, hiszen az Intifáda idején három évig nem is látta a férjét".

Arafat állapotát korábban súlyosnak, de stabilnak mondta a külügyminiszter. Palesztin források cáfolták azt is, hogy visszafordíthatatlan kómában feküdne. Hivatalos információk azonban még nem hangzottak el a palesztin vezető állapotáról és betegségének okáról, holott már tíz napja kórházba szállították. Arafat távollétéban a feladatokat ellátó hivatalnokok sérelmezték, hogy nem tudnak eleget az elnök állapotáról. Szerintük az információkat Suha Arafat szűri meg, aki legutoljára azt mondta, a férje jól van, és hamarosan visszatér hazájába.

Egy izraeli napilap állítása szerint az izraeli erők tanácskozásokat tartanak az Arafat halála után szükséges biztonsági intézkedésekről. Az izraeli kormányzat a gázai övezetben tervezi Arafat temetését, továbbra is visszautasítva a kérést, hogy a palesztin elnököt Jeruzsálemben temessék el. Más források szerint Egyiptom fővárosában, Kairóban tartják majd a hivatalos temetési szertartást.

A palesztinok a híradások szerint "rettegve várják", mi történik. Arafat megbetegedéséért sokan Izraelt hibáztatják. Szerintük ugyanis éveken át rossz körülmények között tartották fogva az elnököt, ezért is olyan rossz az állapota most.