Egy Nobel-békedíjas terroristavezér életútja

Vágólapra másolva!
Közel két hetes kórházi kezelés után csütörtök reggel meghalt Jasszer Arafat palesztin elnök. A 75 éves vezetőt az utolsó napokban már csak gépek tartották életben. Arafat családfáját állítólag egészen Mohamed prófétáig tudta visszavezetni, neki azonban csak egyetlen utódja volt, a kilencéves kislánya.
Vágólapra másolva!

Évtizedig vezette a palesztin nép harcát az önálló államiság érdekében Jasszer Arafat. De annak visszautasítása, hogy megossza hatalmát vagy felelősségét átruházza másokra, az egészsége és népszerűsége sínylette meg a BBC szerint. A legutóbbi súlyos egészségi problémái gyomorfájdalmak formájában október 20-a körül jelentkeztek. Az egyik minisztere így jellemezte akkor Arafat állapotát: "nagyon-nagyon beteg". Betegsége olyan komoly kérdéseket hozott elő, mint például az utódlás problémája. A hatalma olyannyira személyes jellegű volt, hogy az összes többi palesztin vezető az ő árnyékában dolgozott.

Miután az oslói békefolyamat nem váltotta be a reményeket, egyre több palesztin vesztette el türelmét Arafat politikája és diktatórikus vezetési stílusa miatt. A sors irónája, hogy Arafat sok palesztin bizalmát Izraelnek köszönhetően nyerte vissza, amikor partvonalon kívülre próbálta szorítani. 2001 óta az ostromlott ramalláhi főhadiszállásába kényszerítették Arafatot az izraeli erők.

Életének fő célja és álma egy önálló palesztin állam megteremtése volt, amelynek ő lett volna az elnöke. Ennek érdekében minden eszközt bevetett, és még a magánéletéről is lemondott.