Barroso Kovács Lászlót is lecserélheti

Vágólapra másolva!
Több új európai bizottsági tagot érintő cserét sem zárt ki csütörtök esti római tárgyalásain a testület kijelölt elnöke, José Manuel Durao Barroso. A legtöbb bírálat a szuperkonzervatív Rocco Buttiglionet érte, de éles kritikát kapott Kovács László, magyar külügyminiszter, a lett Ingrida Udre, a holland Neelie Kroes, a dán Mariann Fischer Boel.
Vágólapra másolva!

A portugál politikus az Európai Unió alkotmányos szerződésének aláírására érkezett az olasz fővárosba, ahol várhatóan szinte valamennyi EU-tagállam vezetőjével módját ejti, hogy a bizottságban teendő változásokról tárgyaljon. A változtatást Barroso már szerdán kilátásba helyezte, azzal, hogy a testületről aznap tartandó európai parlamenti szavazás elhalasztását kérte.

Buttiglione indította el a lavinát

Fotó: EPA
Rocco Buttiglione

Rómában Barroso elsőként Jan Peter Balkenende holland kormányfővel, az EU soros elnökségét betöltő Hollandia delegációjának vezetőjével találkozott. A megbeszélés után nevük elhallgatását kérő diplomaták úgy nyilatkoztak, immár az tűnik logikusnak, hogy Barroso nem csupán egy helyen - az igazságügyi és jogi poszton élesen bírált Rocco Buttiglione esetében - változtat a testület összetételén vagy feladatkörein, hanem esetleg több biztos és több portfólió esetében.

Barroso egy francia rádióadónak nyilatkozva lényegében megerősítette ezt azzal, hogy kijelentette: az állam- és kormányfők értésére kívánja adni, hogy olyan biztost nem fogadhat el, akinek jóváhagyásával az Európai Parlamentben (EP) egészen biztosan problémák lehetnek. Ez a közlése egyúttal azt is sugallja, hogy immár nem csupán feladatkörök cseréjében, hanem esetleg biztosjelöltek személyének megváltoztatásán is gondolkodik.

Több képviselőt is bíráltak

Forrás: [origo]
Barroso és ideiglenes csapata

Az EP képviselői legélesebben a roppant konzervatív nézeteket valló Buttiglione személyét bírálták, de mellette más biztosjelöltek - köztük Kovács László, a lett Ingrida Udre, a holland Neelie Kroes, a dán Mariann Fischer Boel - is helyenként éles kritikákat kaptak. Az EP szerdai szavazása előtt valóban úgy tűnt, hogy a Barroso-bizottság első összetételében a legnagyobb frakciók közül csak a néppárt támogatását nyerheti el, a szocialisták és a liberálisok többsége, valamint a zöldek ellene szavaznának.

Más csütörtöki nyilatkozatok is arra engedtek következtetni, hogy esetleg többcserés megoldásról lehet szó. Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök például - aki mindeddig tántoríthatatlannak tűnően kiállt Buttiglione mellett - most megszellőztette, hogy hajlandó megfontolni jelöltjének esetleges visszahívását, ha nem Buttiglione lesz az egyedüli, akinek távoznia kell a bizottságból.

A szocialisták sem zárkóznak el a cserétől

Forrás: MTI
Kovács László

Martin Schulz, az olasz biztosjelöltet legélesebben bíráló EP-frakció, a szocialista képviselőcsoport vezetője azt adta értésre, hogy frakciója is hajlandó lehet szocialista jelöltek visszahívásának elfogadására, ha annak alapos az indoka. Schulz név szerint említett Kovács László magyar külügyminisztert, kijelentve: csak azért, mert szocialista jelöltről van szó, frakciója nem zárja ki, hogy elfogadjanak a Kovács személyét érintő esetleges változtatást a bizottságban, különös tekintettel azokra az észrevételekre, amelyeket az EP energiaügyi bizottsága tett a magyar jelölt meghallgatásával kapcsolatban.

A magyar miniszterelnök stabilnak látja Kovács posztját

Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő csütörtök este azt szögezte le, hogy Magyarországnak egyetlen érvényes biztosjelöltje van: Kovács László. Hozzátette: pénteken tárgyal a leendő bizottsági elnökkel, s majd konzultál az Európai Parlament elnökével is. A kormány e konzultációk alapján alakítja ki véleményét - tette hozzá.