Gyurcsány: Kovács az egyetlen érvényes magyar biztosjelölt

Vágólapra másolva!
Magyarországnak egyetlen érvényes biztosjelöltje van: Kovács László - erősítette meg Gyurcsány Ferenc csütörtökön Rómában. A magyar kormányfő pénteken tárgyal José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság leendő elnökével.
Vágólapra másolva!

A kormányfő megerősítette, hogy november elsejétől Somogyi Ferenc a magyar külügyminiszter. Gyurcsány közölte azt is magyar újságíróknak nyilatkozva, hogy egyelőre nem ismeri Barroso pontos helyzetértékelését, álláspontját, pénteken tárgyal a leendő bizottsági elnökkel, s majd konzultál az Európai Parlament elnökével is. A kormány e konzultációk alapján alakítja ki véleményét. A miniszterelnök jelenleg nem látott rá okot, hogy a magyar kormánynak a korábbitól eltérő álláspontja legyen.

A Róma központjában lévő Capranica színházban az uniós alkotmány aláírásának előestéjén az Európai Szocialisták Pártja (PSE) szervezett fórumot Az európai alkotmány - béke, munka, jogok: a közös jövőnk címmel. A fórum előtt Gyurcsány Ferencnek lehetősége nyílt az európai szocialisták vezetőivel való rövid konzultációra.

A gyűlést a két olasz vendéglátó, a Baloldali Demokraták (DS) és az Olasz Demokratikus Szocialisták (SDI) balközép pártok vezetői nyitották meg az új Európai Bizottságról való szavazás nyomán kialakult helyzet elemzésével. Poul Nyrup Rasmussen, a PSE elnöke, volt dán szociáldemokrata kormányfő bevezetője után szólalt fel a magyar miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc a változó Európáról beszélt, azt elemezve, hogy mit jelent Magyarországnak a csatlakozás és Európának a bővítés. Kiemelte, hogy Magyarország az elmúlt 15 év alatt rengeteget változott, e tapasztalatokkal is gazdagítja Európát. Nem tartotta tragédiának azt sem, hogy elhalasztották a szavazást az új Európai Bizottságról, hiszen türelemmel, egyeztetésekkel néhány héten belül kialakulhat az új bizottsági testület.

Az európai szocialisták római fórumának résztvevői és szónokai között volt Francois Hollande, a francia Szocialista Párt elnöke, John Monks, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkára, Soraya Rodríguez Ramos, a Spanyol Szocialista Munkáspárt végrehajtó titkára, Martin Schultz, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője, továbbá a vendéglátó olasz pártok képviselői, Enrico Boselli, az SDI elnöke és Piero Fassino, a DS országos titkára.