Csecsemőket találtak az iraki tömegsírokban

Vágólapra másolva!
Csecsemőket találtak az első megvizsgált észak-iraki tömegsírokban. A kilenc gödörbe a nyolcvanas évek során meggyilkolt kurdokat temették Szaddám Huszein iraki diktátor emberei. A vizsgálatot amerikaiak vezetik: az iraki különleges bíróság számára gyűjtenek bizonyítékokat arról, hogy Szaddám emberiség elleni bűntetteket hajtott végre. Ez az első alkalom, hogy szabályos, tudományos vizsgálatnak vetettek alá iraki tömegsírokat. Becslések szerint 300 000 embert öltek meg, és temettek tömegsírba Szaddám Huszein elnöksége alatt.
Vágólapra másolva!

Csecsemők és terhes anyák maradványait is megtalálták az észak-iraki Hatra falu közelében lévő tömegsírokban. A sírokat, szám szerint kilencet, egy kiszáradt folyómederbe ásták, ide lőtték áldozataikat Szaddám emberei.

A törvényszéki orvos szakértők és antropológusok elmondták, hogy találtak olyan árkot, ahová csak nőket és gyerekeket temettek. Találtak egy női holttestet, amely még mindig magához ölelte megölt gyerekét. Több gyerekholttest kezéből játékok kerültek elő - számol be a kutatásról az Al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

A sírokból eddig összesen 300 holttest került elő. A kutatást amerikai orvos szakértők és antropológusok végzik. Az Iraki Különleges Törvényszék számára gyűjtenek bizonyítékokat Szaddám Huszein ellen. "Személyes véleményem szerint ez vesztőhely volt" - mondta a helyszínről Greg Kehoe amerikai orvos szakértő - "Valakik többször használták ezt a helyet, hogy holttesteket vigyenek oda, vagy embereket hajtsanak oda és megöljék őket."

"Hosszú ideje kutatom a sírokat, de ilyet még nem láttam. Nőket és gyerekeket végeztek ki minden ok nélkül" - nyilatkozta a BBC News-nak Kehoe, aki Irakba jövetele előtt öt évig Boszniában vizsgált tömegsírokat. A szakértő elmondta, hogy a sírokban talált férfiakkal géppuskatűz végzett, míg a nőket és gyerekeket egyenként lőtték le.

A sírok feltárását végző amerikai szakemberek elmondták, hogy európai szakértőket is hívtak, de ők nem voltak hajlandóak Irakba menni. Arra hivatkoztak, hogy a talált bizonyítékok alapján Szaddámot akár halálra is ítélhetik, ők pedig nem akarnak ebben az ügyben részt venni.

Az amerikaiak megpróbálnak pontos dokumentációt készíteni minden megtalált holttestről. A testeket egy, a közelben felépített hullaházba szállítják, ahol lefotózzák őket, pontos jegyzéket készítenek a csontokról és az öltözékről, hogy megkönnyítsék az azonosítást - már ha akadnak olyanok, akik azonosítani tudnák az áldozatokat.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Feltételezések szerint a hatrai tömegsírba kurdokat temettek Szaddám emberei. Az iraki kurdok ellen Szaddám 1988-ban indította meg a Zsákmány-hadműveletet, amelynek során katonái legalább ötvenezer emberrel végeztek. Egyes helyeken mustárgázt vetettek be a kurdok ellen, másutt - mint például hatrai sírokban talált holttesetek esetében is - a kurdokat halomra lőtték, majd buldózerekkel tolták őket a sírokba.

Emberi jogi szervezetek szerint Szaddám 24 éves uralma alatt körülbelül 300 000 embert öltek meg. Az iraki emberi jogi minisztérium szerint az országban körülbelül 40 tömegsír van.