Podgorica szakítana Szerbiával

Vágólapra másolva!
A montenegrói-szerb kapcsolatok felülvizsgálatát, illetve a délszláv államközösség két tagköztársaságainak különválását szorgalmazza Milo Djukanovic montenegrói miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Djukanovic keddi vidéki körútja során úgy nyilatkozott, hogy a szerbiai politikai vezetéssel folytatandó tárgyalásokon javasolni fogja a belgrádi megállapodás felülvizsgálatát és két független köztársaság szövetségének létrehozását a jelenlegi szerbia-montenegrói államközösség helyett.

Brüsszel hathatós nyomására 2002. március 14-én kötött belgrádi megállapodás új alapokra helyezte Montenegró és Szerbia államjogi kapcsolatait, előirányozta a két jugoszláv tagköztársaság alkotta laza szövetségi állam létrejöttét az önállóság akkori szintjének megtartásával. Egy évvel a keretegyezmény megkötése után, 2003. február 4-én alakult meg a Jugoszláv Szövetségi Köztársaságból Szerbia és Montenegró államközössége.

A délszláv unió működésében komoly gondok vannak, a két tagköztársaság piacát és vámrendszerét nem sikerült maradéktalanul összehangolni, ami akadályozta eddig a délszláv unió európai integrációját. Az uniós külügyminiszterek szeptember eleji maastrichti értekezletén éppen ezért született döntés arról, hogy Brüsszel korábbi álláspontját megváltoztatva külön-külön fogja kezelni a két köztársaságot a csatlakozási folyamat során, de közös stabilitási-társulási szerződést ír alá velük.

Djukanovic reményét fejezte ki, hogy a szerb vezetés is felismeri Szerbia nemzeti érdekeit, és belátja végre, hogy felül kell vizsgálni a belgrádi megállapodás, és az államközösségből két független állam szövetségét kell létrehozni.

A belgrádi média szerint Svetozar Marovic államfő egyelőre nem tűzte ki a belgrádi-podgoricai eszmecsere időpontját, de a tanácskozásra várhatóan napokon belül sor kerül.