Feloldotta a Líbia elleni fegyverembargót az EU

Vágólapra másolva!
Feloldották a Líbia elleni fegyverembargót az Európai Unió külügyminiszterei. Líbia ellen még 1986-ban, terrorveszély miatt vezettek be fegyverkereskedelmi tilalmat. A külügyminiszterek azzal indokolták döntésüket, hogy az utóbbi időben jelentősen változott a Tripoli által követett irányvonal. Ugyanakkor csak a líbiai vezetéssel együttműködve lehet megoldani az illegális bevándorlók okozta problémát. Az EU továbbra is fenntartja a fegyvereladási embargót Kínával szemben.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn úgy döntöttek, hogy feloldják a Líbia ellen tizennyolc éve érvénybe léptetett fegyverexportálási tilalmat.

Líbia ellen még 1986-ban vezettek be nemzetközi fegyverembargót terroraggodalmak és az ország feltételezett atomfegyvertervei miatt. Luxembourgi ülésükön a miniszterek pozitívan vették tudomásul, hogy szeptemberben megegyezés született az 1986-os berlini diszkórobbantásban áldozatul esettek hozzátartozóinak kárpótlásáról, továbbá, hogy Tripoli politikájának megváltoztatásáról tett tanúbizonyságot.

A miniszterek ugyanakkor azt is elhatározták, hogy az esetleges fegyverexport esetében fokozottan figyelembe veszik az általában alkalmazott uniós normákat. Figyelmeztették Tripolit, hogy az emberi jogok helyzete továbbra is fontos feltétele lesz a kapcsolatok alakulásának.

Ezzel kapcsolatban az EU súlyos aggodalmát fejezte ki az AIDS-terjesztés vádjával Líbiában halálra ítélt bolgár és palesztin egészségügyi dolgozókkal szembeni bánásmód miatt, és sürgette, hogy vizsgálják felül az ügy bizonyítékait, továbbá helyezzék szabadlábra a szóban forgó külföldi személyeket.

Arról is határoztak, hogy a lehető leghamarabb küldöttséget menesztenek Líbiába, hogy tanulmányozzák az illegális bevándorlás elleni fellépés lehetőségeit. A fegyverexport-tilalom feloldását mások mellett Olaszország kérte, amely az elmúlt években egyre inkább szenvedett a líbiai menekülthullámtól - márpedig a fegyverembargó a határok őrzését szolgáló eszközök fejlesztését is szinte lehetetlenné tette.

Nem született döntés hétfőn a Kínát sújtó fegyverembargó enyhítéséről. A tizenöt évvel ezelőtt - a Tienanmen téri véres események nyomán - bevezetett szankciók enyhítését továbbra is több tagország ellenzi, egyrészt az emberi jogi helyzet nem kellő mértékű javulása miatt, másrészt amerikai nyomás hatására. Hétfőn mindemellett több, korábban Washington-párti EU-tagállam is jelezte: el tudja képzelni a Peking elleni szankciók enyhítését a jövőben.

A miniszterek megerősítették, hogy hasznosnak tartják az emberi jogi kérdések rendszeres megtárgyalását Kínával - érzékelnek is javulást e téren az országban -, és folytatják ezt a politikát.