Jóváhagyták az EU első nagy hadműveletét

Vágólapra másolva!
Jóváhagyták az Európai Unió külügyminiszterei azt a műveleti tervet, amely alapján az Unió átveszi decemberben a boszniai békefenntartást a NATO-tól. A feladatok átvételével az EU azt akarja bizonyítani, hogy képes önálló katonai akció végrehajtására. Ugyancsak jóváhagyták azt a javaslatot, amellyel egy évvel meghosszabbítják az EU macedóniai rendőrségi misszióját.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyták hétfőn az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei azt a műveleti tervet, amelynek alapján az EU december legelején átveszi a boszniai békefenntartás műveletét a NATO-tól. Az EU-nak ez lesz a legnagyobb katonai művelete.

A miniszterek kijelentették: az Unió célja a stabil helyzetű, a szomszédjaival is jó kapcsolatban élő és az EU-tagság érdekében dolgozó Bosznia-Hercegovina megteremtése. Ezen stratégia része az Althea névre keresztelt katonai művelet is. Az Altheát az EU mintegy 7000 fővel hajtja végre. Megszervezéséről, a békefenntartó feladatok átadásáról már az év eleje óta folytak a tárgyalások a NATO-val. Az európaiak egyebek közt azt akarják bizonyítani a békefenntartás átvételével, hogy képesek egy önálló katonai akció végrehajtására.

Ugyancsak jóváhagyták a miniszterek azt a javaslatot, amelynek alapján egy évvel meghosszabbítják az EU macedóniai rendőrségi misszióját. A december közepén lejáró küldetés kiterjesztését a macedóniai vezetés kérte. Az EU ez utóbbi misszió keretében olyan rendőrség megteremtéséhez nyújt segítséget, amely uniós normák alapján, hatékonyan működik. Az uniós szakértők ellenőrzik, valamint tanácsadással segítik a macedón rendőrséget.

A luxembourgi EU-tanácskozáson a miniszterek várhatóan áttekintik azokat az első jelentéseket, amelyeket a belgrádi EU-nagykövetségek beszámolói alapján készítettek a Vajdaság helyzetéről, a magyarverések kapcsán. Egyelőre azonban inkább előzetes, a helyzetet általában körülíró beszámolókról van szó, nem pedig állásfoglalás jellegű közlésekről. Uniós források hétfő délelőtt azt jelezték, nem valószínű, hogy a vajdasági kérdés jelentős teret kap az eszmecserén.