A világ jelentős részén fogy a népesség

Vágólapra másolva!
A francai demográfiai intézet kutatója szerint a világ lakosságának nagy része olyan térségben él, ahol az egy nőre jutó gyerekszám 2,1 alá esett, azaz a népesség fogyásnak indult. A fejlett országok mellett jelenleg ez igaz a legtöbb ázsiai térségre is. A legtermékenyebb vidéknek jelenleg az Afganisztán és Észak-India között elterülő térség, illetve az arab világ jelentős része számít.
Vágólapra másolva!

Az emberiség többsége 2003 vége óta olyan országban él, amelyben a termékenység szintje az egy asszonyra számított 2,1 gyermek alá csökkent - olvasható a francia demográfiai intézet (INED) közlönyének októberi számában. Az egy asszonyra jutó 2,1 gyermek a változatlan népességszám fenntartásának követelménye.

Gilles Pinson, az INED kutatója és Chris Wilson, a németországi Rostockban működő Max Planck Intézet demográfusa közös tanulmányukban rámutatnak, hogy az alacsony termékenység nem csak a fejlett országokban fordul elő. Brazíliában a szám 2,01, Libanonban 1,98, Thaiföldön 1,91, Tunéziában 1,90, sőt már az emberiség egyötödét képviselő Kínában is csak néhány tartomány (Tibet, Jünnan és Kujcsou) múlja felül az egy asszonyra eső 2,1-es határt, igaz, a kínai hatóságok szigorúan büntetik, ha valakinek egynél több gyereke születik. De hasonló a helyzet Indiában is.

Az emberiség még mintegy 20 százalékára jellemző az egy asszonyra számított négy vagy több gyermek. A legtermékenyebb övezetek az Afganisztántól Pakisztánon át India északi részéig terjedő térség, az Arab félsziget nagy része, Dél-Afrika és a Szahara. Ötven évvel ezelőtt még 5,4 volt az egy asszonyra eső gyerekek számának átlaga.