Szülőbarát környezettel állítanák meg a népességfogyást

Vágólapra másolva!
A gyermekvállalás feltételeinek javítása, a halálozási mutatók csökkentése és a migráció kedvező hatást eredményező feltételrendszerének a megerősítése - ez a három pillére a most elkészült a népesedési kormányprogram koncepció- tervezetének, amelyet szerdán vitattak meg a kormánybizottság tagjai. A program felkerül az internetre, ahol az erre a célra létrehozott fórumon bárki véleményezheti majd a negyvenoldalas anyagot.
Vágólapra másolva!
Ideális esetben 2050-re állhat meg a népességfogyás/itthon/20030425idealis.html

Magyarország népessége már több mint húsz éve folyamatosan fogy, az előrejelzések szerint az is elképzelhető, hogy 2050-re csupán 6,5 millióan leszünk a jelenlegi 10 millió helyett. De a legoptimistább változat szerint is csak 2050-re állhat meg a népességfogyás, 8,2 millió főnél. (A számítások nem kalkulálnak a migráció népességszám-módosító hatásával). Az aggasztó népességfogyás természetesen a politika figyelmét is felkeltette. Az Orbán-kormány alatt létrehozták a népesedéspolitikai bizottságot, amelynek az elnöke a kormányfő, Orbán Viktor volt.

A kormányváltás után új kormánybizottságot hoztak létre a népességfogyás kezelésére, amelynek az év végéig kell kidolgoznia az úgynevezett Nemzeti Népesedési Programot. A koncepciót megvitató szerdai kormánybizottségi ülés elején megjelent Medgyessy Péter miniszterelnök, aki reményét fejezte ki, hogy tavasszal a kormány el tudja fogadni a népesedési programot, amely a gyermekvállalási kedv növelésével, a halálozások csökkentésével és a migrációval probálja megállítani a fogyást.

A születésszám növelését elsősorban a gyermek- és szülőbarát környezet megteremtésével próbálják elősegíteni a koncepció szerint. Ez tartalmazza az anyák foglalkoztatási esélyeinek javítását, a szülés után a munkába visszatérés megkönnyítését, valamint nagyobb állami szerepvállalást a gyermekek napközbeni felügyeletében is. Az életkor meghosszabbítását, a halálozási mutatók csökkentését elsősorban az egészségtudatos életmóddal kívánják elérni. A koncepció hivatkozik a Johan Béla egészségügyi programban foglaltakra is.

A migrációval kapcsolatban a koncepció szakítani kíván az eddigi, döntően magyar-magyar viszonylatban jelentkező, tartós letelepedésben való gondolkodással. Az uniós csatlakozás ugyanis fordulatot jelenthet, a migráció ideiglenes jellegűvé válik, amely a munkaerő-piaci és a gazdasági konjunktúrákra reagál. A határon túl élő magyar kisebbségeket oly módon kívánja támogatni a koncepció, hogy ne kényszerüljenek áttelepülni az anyaországba, mivel kulcsfontosságú hídszerepet tölthetnek be lakóhelyükön.